Skip to content

Franța a modificat condițiile de intrare în țară. Marea Britanie, amendă de 500 £ pentru lipsa unui test negativ

Franța a modificat începând condițiile de intrare în țară a persoanelor care vin cu avionul sau pe cale maritimă. Începând cu 24 ianuarie, ora locală 00:00, toate persoanele care vin din statele europene în Franța trebuie să prezinte un test PCR negativ pentru Covid-19, realizat cu maximum 72 de ore înainte de plecare.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Paris, în afară de prezentarea unui test PCR negativ la Covid-19, realizat cu maximum 72h înainte de plecare, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franța pe cale aeriană sau maritimă din țările spațiului european (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția) trebuie să prezinte la îmbarcare o declarație pe propria răspundere.

Prin această declarație, persoanele respective se angajează să se izoleze timp de șapte zile de la sosirea în Franța și să facă un al doilea test PCR la finalul acestei perioade de autoizolare. Tot în acest document vor declara pe propria răspundere că nu au simptome de Covid-19 și nu au intrat în contact cu o persoană pozitivă la Covid-19 în ultimele 14 zile dinaintea deplasării.

GERMANIA introduce controale stricte la frontieră. Persoanele din țări cu grad mare de infectare pot intra doar cu test PCR negativ

Sunt exceptați de la aceste măsuri (test PCR și autoizolare) lucrătorii transfrontalieri și călătorii care sosesc pe cale utieră sau feroviară.

Pe de altă parte, începând din data de 9 ianuarie 2021, Franța a fost reintrodusă de autoritățile din România pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. De aceea, toate persoanele care sosesc din Franța în România vor intra în carantină la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile.

Persoanele care stau cel mult trei zile nu vor sta în carantină dacă prezintă un test PCR negativ pentru Covid-19, făcut cu cel mult 48 de ore înainte de sosirea în România. Călătorii care stau mai mult de 72 de ore vor intra în carantină la domiciliu sau la adresa declarată pe o perioadă de 14 zile.

Aceste persoane au posibilitatea ca în a opta zi să faca un test și pot ieși din carantină în a zecea zi dacă rezultatul este negativ și nu prezintă simptomele specifice de COVID-19.

Autoritățile române au introdus din 19 ianuarie noi excepții de la măsura carantinei în România. Persoanele care sosesc din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanele contact direct ale unei persoane confirmate pozitiv la COVID-19 nu intră în carantină dacă s-au vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a doua doză.

Carantina nu se aplică decât dacă după administrarea celei de-a doua doze au trecut cel puțin zece zile până la data contactului direct cu o persoană infectată sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului se face  prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, fie din România, fie din afara țării.

Zborurile dintre România și Franța nu sunt suspendate. Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată pe 19.01.2021, este disponibilă AICI.

AUSTRIA: Intrarea în țară, numai cu înregistrare online

În ceea ce privește frontiera franco-britanică. începând cu data de 18 ianuarie 2021 a fost imupusă prezentarea unui test negativ SARS-COV-2 efectuat înainte de sosirea în Anglia. Măsura se aplică și pentru intrarea pe teritoriul Scoției.

Testul poate fi efectuat cu maximum 72 de ore înainte de călătoria spre Regatul Unit și este obligatoriu indiferent de mijlocul de transport utilizat (aerian, feroviar, rutier).

Tipul de test acceptat de autorități este cel standard pentru diagnosticarea pacienților: PCR, dar în condiții limitate se vor accepta și testele rapide. Minorii sub 11 ani sunt exceptați de la măsura testării.

Testul negativ completează măsura autoizolării pentru zece zile de la sosirea din străinătate a călătorilor. Persoanele care nu prezintă un test negativ valid la sosirea în Anglia vor fi amendați 500 de lire sterline.

Operatorii de transport vor fi de asemenea amendați pentru nerespectarea măsurilor de transport impuse de guvernul britanic.

Spania va întocmi un registru cu persoanele care refuză vaccinarea