Skip to content

FRANȚA: Plata alocației familiale în 2023. Cine are dreptul și în ce condiții

FRANȚA Plata alocației familiale în 2023. Cine are dreptul și în ce condiții

Alocațiile familiale sunt ajutoare financiare de stat acordate în Franța familiilor cu cel puțin doi copii în întreținere. Plata alocației nu este condiționată de veniturile beneficiarilor.

Cu toate acestea, suma variază în funcție de vârstă, de numărul de copii aflați în întreținere și de venitul gospodăriei. Alocația se plătește lunar.
NOUTATE – FRANȚA: Plata alocației familiale în 2024. Cine are dreptul și în ce condiții

Alocațiile familiale au fost indexate la data de 1 aprilie 2023.

Pentru a afla condițiile care trebuie respectate, suma care vi se va acorda și modalitatea de plată, citiți ghidul de mai jos.

Ce este alocația familială?

Alocația familială face parte din prestațiile plătite de stat pentru a ajuta familiile să acopere costul întreținerii și educării unui copil.

Alocațiile familiale sunt rezervate familiilor înscrise la CAF – Caisse des Allocations Familiales (Casa de Alocații Familiale) sau MSA – Mutualité Sociale Agricole (Fond Mutual Agricol) care au în întreținere cel puțin 2 copii sub 20 de ani. De asemenea, ajutorul se acordă familiilor care au adoptat sau au luat în plasament un copil în vederea adopției.

Valoarea alocației familiale diferă în funcție de numărul de copii în întreținere, dar și de vârsta acestora și de venitul gospodăriei. Alocația se majorează când copilul împlinește 14 ani.

Alocațiile familiale se plătesc din luna care urmează nașterii sau adoptării celui de-al doilea copil.
V-ați mutat în Franța? Iată cum vă puteți înscrie copiii la grădinițe și școli

Dreptul la alocații familiale: condițiile care trebuie respectate

Pentru a beneficia de alocațiile familiale plătite de CAF sau MSA, trebuie să respectați 2 condiții, și anume condițiile de rezidență și să fiți în posesia unui număr de beneficiar.

Condiții de rezidență pentru a solicita alocații familiale:

Pentru persoanele de naționalitate franceză: rezidența trebuie să fie pe teritoriul francez, în DOM – departamentele de peste mări (Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Mayotte și Reunion) sau în comunitățile de peste mări (fostele TOM – Territoire d’outre-mer) cu ședere mai mult de 6 luni pe an, continuu sau nu.

Pentru străinii din afara Uniunii Europene: trebuie respectate condițiile de ședere. Pentru aceasta, solicitantul trebuie să locuiască în mod obișnuit în Franța și să dețină un permis de ședere.

Pentru străinii din Uniunea Europeană: reședința principală trebuie să se afle pe teritoriul francez mai mult de 6 luni pe an (în anul calendaristic de plată a alocației), iar copiii trebuie să aibă ședere permanentă.
Citiți și: În ce condiții se poate obține CETĂȚENIA FRANCEZĂ

Să fiți beneficiar de CAF sau MSA în 2023:

Dacă sunteți beneficiar și aveți deja un dosar: pur și simplu trebuie să vă actualizați dosarul în cazul unei schimbări de situație și să depuneți declarația anuală de venit.

Dacă nu sunteți un beneficiar de CAF sau MSA: trebuie să completați o declarație privind situația beneficiilor familiale și a ajutoarelor pentru locuință – FORMULAR.

Dacă sunteți un beneficiar CAF sau MSA și situația dumneavoastră nu s-a modificat, nu aveți niciun demers de făcut. Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate, alocațiile familiale se acordă automat la nașterea sau adoptarea celui de-al doilea copil.

Părinții separați trebuie să completeze formularul 14000 * 01 pentru a determina beneficiarul alocațiilor familiale. Este posibil să se împartă ajutorul pentru a beneficia ambii părinți.

Alocațiile familiale nu depind de venituri. În prezent beneficiază toate familiile cu cel puțin doi copii aflați în întreținere. Veniturile afectează doar valoarea ajutorului.
Înmatricularea autoturismului, accidente, limite de viteză în Franţa

Care este valoarea alocațiilor în 2023?

Alocațiile familiale sunt formate dintr-o sumă de bază acordată în funcție de numărul de copii și de veniturile gospodăriei (veniturile din 2021 pentru alocația din 2023), plus o sumă care se plătește atunci când unul dintre copii împlinește 14 ani.

Tabelul alocațiilor familiale în 2023:

Număr copii în întreținereVenituriAlocația de bazăMajorarea (copil de + 14 ani)
2 copiiDe până la 71.194 €141,99 €+ 71 € dacă al doilea copil are +14 ani
Între 71.195  € și până la 94.893 €71 €+ 35,50 € dacă al doilea copil are +14 ani
De peste  94.893  €35,50 €+ 17,76 € dacă al doilea copil are +14 ani
3 copiiDe până la 77.126 €323,91  €+ 71 € pentru copil de + 14 ani
Între 77.127 € și de până la 100.825 €161,95€+ 35,50 € pentru copil de +14 ani
De peste 100.825 €80,98 €+ 17,76 € pentru copil de +14 ani
4 copiiDe până la 83.058 €505,83 €+ 71 € pentru copil de +14 ani
Între 83.059 € și până la 106.757 €252,92 €+ 35,50 € pentru copil de +14 ani
De peste 106.757 €126,47 €+ 17,76 € pentru copil de +14 ani

O majorare a alocațiilor familiale se aplică atunci când un copil împlinește vârsta de 14 ani. Suma este de 17,48 EUR și poate ajunge la 69,92 EUR (a se vedea mai sus). Se adaugă la cuantumul alocațiilor familiale de bază.

Notă: creșterea nu se aplică atunci când cel mai mare dintre cei doi copii împlinește 14 ani. Se va aplica atunci când al doilea copil atinge vârsta de 14 ani.

Modalități de plată a alocației familiale:

Alocațiile familiale se plătesc până când mai aveți doar un copil sub 20 de ani aflat în întreținere.

Copilul dumneavoastră trebuie considerat în întreținere dacă:

– De la 6 ani la 16 ani: este supus școlarizării obligatorii

– De la 16 la 20 de ani: dacă lucrează, venitul său lunar este mai mic de 1.047,55 de euro

Dacă copilul dvs. nu mai este considerat în întreținere, pierdeți alocația familială.

Alocație familială provizorie forfetară

În unele cazuri, este posibil să primiți o alocație familială forfetară pentru a compensa pierderea financiară datorată reducerii prestațiilor.

Este vorba de un ajutor acordat familiilor care au beneficiat de o alocație familială pentru 3 sau mai mulți copii, iar unul dintre acei copii va împlini vârsta de 20 de ani și este încă în întreținere.

În acest caz veți primi o sumă forfetară cuprinsă între 22,45 € și 89,79 €. Se plătește până în luna anterioară celei de-a 21-a aniversări. Ajutorul este acordat în mod automat, fără alte demersuri, dacă respectați niște condiții stricte:

– Copilul trebuie să aibă între 20 și 21 de ani

– Trebuie să locuiască în gospodăria beneficiarului

– Venitul său profesional nu trebuie să depășească 1.047,55 euro pe lună

– În luna care precede împlinirea vârstei de 20 de ani, alocațiile familiale trebuie să fi fost plătite pentru cel puțin 3 copii.