Skip to content

FRANȚA: Autoritățile vor să stabilească la 15 ani vârsta consimțământului sexual

Franța a decis să schimbe legea, stabilind vârsta consimțământului sexual la 15 ani, în urma unor cazuri în care bărbați au scăpat de acuzații de viol şi care au generat dezbateri publice aprinse, relatează Știrile ProTv conform AFP.

În Franţa, spre deosebire de alte ţări, nu există o vârstă minimă de la care, în jos, un copil nu mai poate fi considerat că şi-a dat consimţământul.

Nouă limită de vârstă, parte a unui pachet de legi care vizează reducerea violenţei sexuale, urmează să fie aprobată de guvern în săptămânile următoare.

După consultări publice și recomandări ale unor echipe de experți, guvernul francez a decis 15 ani – vârstă a consimțământului sexual, adică vârsta de la care legiuitorul consideră că persoana este capabilă să aibă, în cunoștință de cauză, relaţii sexuale.

Decizia vine după ce autoritățile franceze au fost aspru criticate de opinia publică pentru că ar fi lăsat bărbați să scape de acuzații de viol după ce au întreținut relații sexuale cu minore.

În lume, vârsta consimţământului sexual pentru fete variază între 12 şi 21 ani. Vârsta medie este de 16 ani. Unele state permit relaţiile sexuale doar pentru cei care sunt căsătoriţi, indiferent de vârsta lor.

In Franța, violul, pasibil cu până la 20 ani închisoare, este ”orice act de penetrare sexuală comis asupra unei alte persoane prin violenţă, constrângere, ameninţare sau luare prin surprindere”.

Înmatricularea autoturismului, accidente, limite de viteză în Franţa