FRANȚA: Care sunt pedepsele dacă sunteți prinși cu laptopul deschis în timp ce șofați

Jandarmii francezi de la echipa mobilă din Bessoncourt au confiscat mai multe laptopuri de la șoferi de TIR pentru că erau folosite în timpul șofatului.

De cele mai multe ori șoferii străini, printre ei și români, sunt cei care încalcă legea, scrie publicația L’Est Républicain într-un articol din 4 februarie 2019.

În câteva săptămâni, jandarmii au confiscat șapte laptopuri. Acestea au fost duse la grefa instanței, dar nu a venit nimeni până în prezent să le recupereze.

Un șofer trebuie să fie atent atunci când conduce un TIR de 38 de tone, scriu jurnaliștii francezi, dar șoferii străini par să ignore acest lucru.

„Șoferi care se uită la filme în timp ce conduc? Nu este un fenomen nou, dar este în creștere”, a declarat pentru sursa citată locotenentul Patrice Barrière, șeful echipei.

Echipa sa mobilă de jandarmi acoperă o distanță de aproape 44.000 de km.

Barrière a declarat că de la jumătatea lui decembrie 2018 au confiscat șapte laptopuri în timpul verificărilor pe care le-au făcut pe autostrada A 36.

Șoferii erau spanioli, români, cehi și polonezi. Jandarmii urmăresc cu binoclul TIR-urile care se apropie de punctul lor de control și observă dacă șoferul are laptopul deschis.

Acest lucru este mai evident în timpul nopții. Chiar dacă unii dintre șoferi închid în grabă clapeta laptopului, uită sau nu au timp să dea „shut down”, așa că imediat ce urcă în cabină jandarmii observă că acesta funcționează.

În 90 % dintre cazuri, șoferii se uită la filme pentru adulți.

În Franța, amenda pentru șofat cu un dispozitiv cu ecran în funcțiune în câmpul vizual al conducătorului auto este de 750 de euro, confiscarea echipamentului IT și trei puncte.

Acest lucru este valabil pentru toți conducătorii auto indiferent de ce tip de autovehicul conduc.

Dispozitivele de navigare, fie pe telefon, fie pe GPS sunt permise pentru că acestea pot ghida șoferul și audio.

„Amenda este destul de mare pentru șoferi care în general primesc salarii mici. Dacă amenda nu este plătită, autoritățile franceze pot indisponibiliza TIR-ul până la achitarea acesteia”, a explicat un jandarm pentru publicația franceză menționată.

Laptopul, a mai adăugat el, aparține șoferului și îi permite să comunice cu familia. Șoferul și-l poate recupera de la grefa instanței unde a fost prins.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?