FRANȚA: Fostul președinte Nicolas Sarkozy riscă patru ani de închisoare și o amendă de 1.000.000 €

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, riscă patru ani de închisoare, dintre care doi după gratii.

Parchetul a cerut pe 8 decembrie 2020 ca ceilalți doi ani să fie cu suspendare. Sarkozy este judecat pentru acte de corupție și trafic de influență. Potrivit Agenției France-Presse citată de Agerpres, acest proces este unul fără precedent în Franța.

Procurorii au cerut pedepse similare și pentru ceilalți doi acuzați din acest dosar: Gilbert Azibert, fost înalt magistrat, și Thierry Herzog, un avocat apropiat al fostului președinte francez.

Sarkozy a declarat că nu a comis niciodată cel mai mic act de corupție și a promis să meargă până la capăt pentru a-și șterge numele din analele justiției, scrie France 24.

Fraudă de 8,6 milioane de euro cu citostatice. Vizați sunt nouă medici, trei farmacişti şi doi manageri ai unor companii farma

Fostul șef al statului francez a fost trimis în judecată pentru că a încercat să mituiască un judecător cu un loc de muncă bine plătit în Monaco după pensionare.

Magistratul trebuia în schimb să-i dea informații din dosarul privind ancheta finanțării campaniei electorale a lui Sarkozy din 2007. Acesta ar fi primit finanțări ilegale din partea moștenitoarei firmei L’Oreal, Liliane Bettencourt.

Pe lângă pedeapsa cu închisoare, fostul președinte riscă și o amendă de 1.000.000 de euro. Conform parchetului, Sarkozy și avocatul său, Thierry Herzog, au încercat să-l mituiască pe judecătorul Gilbert Azibert.

Chiar dacă s-a dovedit că Sarkozy nu a fost implicat în afacerea Bettencourt, el este acuzat că ar fi primit fonduri de milioane de euro de la dictatorul libian Muammar Gaddafi pentru campania electorală din 2007. În plus, Sarkozy mai este acuzat că a depășit în mod fraudulos bugetul electoral pentru a fi reales în 2012.

Mentorul politic al lui Sarkozy, fostul președinte Jacques Chirac, a fost judecat în 2011 pentru acte de corupție. Chirac a primit doi ani cu suspendare pentru că a creat locuri de muncă fictive la Primăria din Paris în perioada cât a fost edilul orașului. Fondurile provenite din aceste locuri de muncă erau folosite pentru finanțarea partidului.

Fostă consilieră a pușcăriașului Liviu Dragnea, angajată fictiv la Compania Națională „Aeroporturi București”

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA