Skip to content

Franța restrânge tot mai mult drepturile persoanelor nevaccinate sau fără test negativ

Autoritățile franceze au restricționat începând de astăzi, 9 august, accesul persoanelor nevaccinate sau a celor care nu au un test negativ la mai multe activități cotidiene.

Accesul în restaurante sau călătoria cu trenul va fi permisă numai celor vaccinați, celor care pot dovedi că s-au vindecat sau celor cu teste negative.

Măsurile, considerate controversate, prevăd obligația vaccinării până pe 15 septembrie a tuturor celor care lucrează în domeniul sanitar.  În plus, și adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani vor trebui să prezinte dovada vaccinării începând cu 30 septembrie.

Restaurantele, autobuzele pe distanţe lungi, avioanele, târgurile comerciale şi unităţile de sănătate se numără printre locurile în care trebuie să fie prezentat un astfel de document.

Francezii au introdus luna trecută un paşaport digital de sănătate necesar pentru intrarea la cinema, muzee, piscine, cluburi de noapte sau evenimente importante.

FRANȚA: Certificatul sanitar, obligatoriu pentru accesul la transportul pe distanțe lungi

Pe de altă parte, ministrul francez al Sănătății a declarat că există posibilitatea ca valabilitatea unui test negativ să fie mărită la 72 de ore, față de 48 cât este în prezent, și că testele rapide efectuate de cetățeni pot fi acceptate dacă sunt efectuate sub supravegherea unui profesionist din domeniul medical.

De când președintele Emmanuel Macron a anunțat aceste noi prevederi, în Franța au loc proteste masive în fiecare sfârșit de săptămână. La ultimul au participat peste 200.000 de persoane.

„Nu dictaturii!” și „Macron, nu vrem permisul tău de sănătate!” a fost mesajul trimis constant de protestatarii din Paris, Nisa, Montpellier şi alte 150 de oraşe, potrivit Reuters.

Permise de sănătate care dovedesc dovada vaccinarea sau efectuarea recentă a unui test cu rezultat negativ există și în alte state europene, dar certificatul francez este unic.

Într-un oraș din nordul țării, aproape toate restaurantele şi cafenelele şi-au închis uşile pentru a protesta împotriva cerinţelor privind certificatul de sănătate, scrie Agerpres.

„Nu suntem împotriva vaccinului. Suntem împotriva obligaţiei de a face controale asupra clienţilor noştri”’, a declarat managerul unui bar.

FRANȚA: Autoritățile sanitare cer ca veterinarilor și dentiștilor să li se permită vaccinarea populației

Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă în picioare libertăţile şi că îi tratează inegal pe cetăţeni. De cealaltă parte, preşedintele Franței susține că libertăţile implică responsabilităţi care includ protejarea sănătăţii celorlalţi și nu intenționează să cedeze în fața presiunilor.

Curtea Constituțională din Franța a decis că noile prevederi nu încalcă legea de fundamentală a țării.

Scriitorul și jurnalistul Adrian Onciu e explicat pentru Mediafax încercările unor lideri precum Macron sau Joe Biden, președintele SUA, de a introduce obligația imunizării devin aberante și de neînțeles.

„Arată de parcă astfel de politicieni ar fi mai degrabă agenți de vânzări la Pfizer și Moderna, decât demnitari responsabili, echilibrați, cu capul pe umeri”, a scris Onciu.

Vaccinarea ar trebui, mai adaugă el, să fie opțiunea fiecăruia, fără îngrădiri sau recompense, însă abuzul ireparabil a fost făcut deja și, în plus, este deja acceptat faptul că persoanele imunizate se pot infecta, pot ajunge la spital și pot transmite virusul.

Lista actualizată a țărilor din zona roșie intră în vigoare duminică. Carantină şi la sosirea din Franța