Înmatricularea autoturismului, accidente, limite de viteză în Franţa

Pentru eliberarea sau modificarea certificatului de înmatriculare, trebuie să vă adresaţi prefecturii sau subprefecturii de care aparţineţi. Pentru persoanele care locuiesc în marile oraşe, aceste demersuri pot fi făcute la primărie. Pentru persoanele care locuiesc în Paris, demersurile pot fi făcute la Prefecture de Police sau la serviciul acesteia din arondismentul de domiciliu. Eliberarea documentului se face pe loc, iar preţul variază în funcţie de regiune.

În cazul pierderii certificatului de înmatriculare, se va elibera o adeverinţă, valabilă o lună: prima pagină atestă dreptul de a circula cu automobilul, iar a doua permite solicitarea unui duplicat în termen de o lună.

Pentru un autovehicul nou, certificatul de înmatriculare se va emite în termen de 15 zile de la achiziţionarea acestuia. Pentru autovehiculele de ocazie, certificatul de înmatriculare se va emite în termen de o lună de la data cumpărării, în caz contrar, putând fi aplicabilă o amendă. Costul certificatului de înmatriculare variază în funcţie de vechimea autovehiculului: dacă acesta are mai mult de zece ani, veţi plăti numai jumătatea sumei. Pentru un autovehicul cumpărat dintr-o ţară europeană, prezentaţi certificatul de cumpărare şi atestatul eliberat de serviciile de impozite, precum că maşina a fost achiziţionată din Uniunea Europeană.

Alte documente obligatorii

  • Certificatul de asigurare sau cartea verde eliberată de societatea de asigurare, ce va fi

afişat pe parbriz în dreapta, jos;

  • Un formular de declarare a accidentului;
  • Controlul tehnic al autovehiculului, la zi, cu indicarea cantităţii de CO2 emanată pe perioada de şase luni care precedă al patrulea an de punere în circulaţie a autovehiculului dumneavoastră. Controlul tehnic este valabil doi ani.

În cazul unui control al poliţiei, trebuie să prezentaţi documentele autovehiculului, permisul de conducere, certificatul de asigurare şi trebuie să permiteţi autorităţilor să controleze starea autovehiculului dumneavoastră: funcţionarea farurilor, gradul de uzură al pneurilor, starea generală a maşinii. În caz de încălcare a normelor Codului Rutier, sunteţi pasibili de amendă: se va emite un proces verbal de constatare (numit PV în franceză) şi, dacă e nevoie, va trebui să vă prezentaţi la Comisariat.

În general, autostrăzile sunt cu plată. Tariful variaza în funcţie de distanţa parcursă. Se recomandă păstrarea tichetului până la ieşirea de pe autostradă, în caz contrar, în situaţia unui control soldat cu imposibilitatea dovedirii plăţii acestei taxe, titularul putând fi obligat să plătească încă o dată pentru traseul parcurs.

În situaţia producerii unui accident pe autostradă

Dacă e posibil, plasaţi maşina pe banda de urgenţe, pentru a evita producerea unui alt accident şi opriţi motorul. Părăsiţi autovehicolul şi plasaţi-vă, împreună cu ceilalţi pasageri, în spatele parapetului de securitate, echipaţi-vă cu vestă fluorescentă şi plasaţi triunghiul reflectorizant în spatele maşinii, pentru a semnaliza pana. Telefonaţi la numerele de urgenţe rutiere.

În Franţa, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului, iar starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

În situaţia producerii unui accident fără victime, constatarea se face de către şoferi, pe cale amiabilă, fără să fie necesară chemarea Poliţiei. În situaţia în care sunt victime se va anunţa Poliţia.

Limitele de viteză admise: 130 km/h pe autostradă; 110 km/h pe drumurile naţionale; 90 km/h pe celelalte drumuri inter-urbane; 50 km/h in interiorul localităţilor; 70 km/h pe bulevardul periferic al Parisului.

Marea majoritate a locurilor de parcare sunt cu plată. Parcarea în zone interzise se sancţionează cu amenda pană la 375 de euro sau cu ridicarea maşinii. Se acordă prioritate maşinilor care vin din dreapta. Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie. Astfel, în conformitate cu prevederile Codului Rutier francez, utilizarea, dar şi simpla deţinere a aparatelor anti-radar de către participanţii la traficul auto, este interzisă. Fapta este considerată contravenţie şi se pedepseste cu amendă de pană la 1.500 de euro. În cazul refuzului de plată a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, şi reţinerea permisului de conducere şi confiscarea maşinii. În sensul celor de mai sus, conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu utilizeze aparate anti-radar.

Înregistrarea maşinii în ţara gazdă. În cazul în care o persoană are rezidența în alt stat membru UE şi îşi foloseşte maşina personală pe teritoriul acelui stat pentru mai mult de 6 luni, va fi obligat să-si înregistreze maşina adresându-se autorităţilor locale şi plătind taxele de înregistrare aferente în statul gazdă.

Asigurarea maşinii. Cetăţenii UE îşi pot asigura maşina în orice stat membru UE, dacă compania de asigurări aleasă este licenţiată, conform reglementărilor legale naţionale, pentru emiterea unor astfel de poliţe de asigurări. O companie cu sediul într-un alt stat membru UE are dreptul să vândă o poliţă de răspundere civilă obligatorie, doar dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Asigurarea va fi valabilă în toate statele membre UE, indiferent unde are loc accidentul.

Taxe. TVA-ul pe maşinile cu motoare este plătit de regulă în ţara din care se cumpără maşina, cu toate că în anumite condiţii, TVA-ul se poate plăti în ţara de destinaţie.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *