Skip to content

Inundațiile au făcut ravagii în FRANȚA: Morți, persoane dispărute, drumuri și poduri distruse – VIDEO

Cel puţin opt persoane erau în continuare date dispărute marţi, 6 octombrie, în Franţa în satele situate pe înălţimile din apropierea oraşului Nisa, după inundaţii excepţionale a căror violenţă a distrus drumuri, poduri şi reţeaua de alimentare cu energie, lăsând în continuare fără curent electric aproximativ 5.000 de familii, informează AFP.

“Nu ne-am mai confruntat cu un fenomen atât de violent şi de localizat, care a făcut anumite zone atât de inaccesibile. Este extrem de ieşit din comun”, a declarat pentru AFP Marianne Laigneau, preşedintele consiliului de administraţie al companiei Enedis, subliniind că în anumite locuri inundaţiile au deteriorat chiar şi reţeaua subterană de cabluri electrice.

Vineri, mai multe văi din apropierea oraşelor Nisa şi Menton, la graniţa cu Italia, au fost devastate de intemperii, care au provocat moartea a patru persoane în Franţa, potrivit unui bilanţ încă provizoriu.

Opt persoane sunt, de asemenea, date dispărute şi alte 13 sunt “presupuse dispărute”, deoarece rudele nu au veşti despre ele.

Ploile torenţiale au făcut, de asemenea, două victime în Italia, la câteva sute de kilometri de Nisa, în  Valle d’Aosta şi în Piemonte.

De ambele părţi ale frontierei, mai multe case, drumuri şi poduri s-au prăbuşit sub forţa apelor. La fel s-a întâmplat şi cu numeroase construcţii municipale.

Deşi 15.000 de case au rămas fără curent electric în momentul de maximă intensitate a intemperiilor, “electricitatea a fost restabilită pentru toţi clienţii la care s-a putut ajunge pe drum”, a precizat Laigneau.

Tot marţi, şapte lupi negri canadieni erau căutaţi în sud-estul Franţei după distrugerea, de către ploile torenţiale de vineri, a incintei acestora din parcul animalier Alpha, parte a Parcului Naţional Mercantour, au informat surse oficiale, potrivit AFP.

Doi agenţi ai OFB (Oficiul Francez pentru Biodiversitate) şi un medic veterinar s-au îmbarcat la bordul unui elicopter în încercarea de a găsi animalele, unele dintre acestea fiind văzute de către martori “între Saint-Martin-Vesubie şi Boreon”, în apropierea parcului în care trăiau.

“Prioritatea noastră este localizarea şi capturarea acestora cu o puşcă cu seringă hipodermică”, a declarat pentru AFP Eric Hansen, directorul regional al OFB.

Chiar dacă în această zonă a Parcului Naţional Mercantour lupii trăiesc în sălbăticie, animalele evadate “sunt obişnuite să fie hrănite” şi s-ar putea să nu supravieţuiască în afara rezervaţiei zoologice, a precizat Hansen.

Parcul Alpha, care găzduieşte 13 lupi, a fost parţial distrus, potrivit prefecturii şi OFB.

Creat în 1979, Parcul Naţional Mercantour se întinde pe opt văi, inclusiv pe cele ale râurilor Vesubie şi Roya (cele mai afectate de intemperii), şi găzduieşte 78 de specii de mamifere şi circa 200 de specii de păsări. (Agerpres)

„Livrare” specială în Franța: Un șofer român a auzit ZGOMOTE în remorcă și a oprit camionul în fața Jandarmeriei

FRANȚA: Valiză cu peste 500.000 de euro, găsită în subsolul unui imobil din Paris

FRANȚA: Închisoare cu suspendare și 458.000 de euro amendă pentru un șofer român de camion