Skip to content

Noutățile lunii noiembrie în Franța: Interzicerea evacuării chiriașilor, termen limită taxa TV, înghețarea prețului la gaze

De la o nouă lege rutieră la taxele de locuință și TV și la înghețarea prețului la gaze, iată tot ce se schimbă în Franța în luna noiembrie.

Sărbătorile legale de 1 și 11 noiembrie

Noiembrie are două sărbători legale – luni 1 pentru a marca Ziua Tuturor Sfinților (Toussaint) și 11 noiembrie pentru a marca Ziua Armistițiului. Sărbătoarea care comemorează sfârșitul Primului Război Mondial cade într-o zi de joi în acest an, oferind una dintre puținele oportunități din 2021 de a avea un weekend prelungit (4 zile).

Anvelope de iarnă

Autoritățile locale au stabilit lista drumurilor pentru care se aplică Loi montagne (legea montană), care intră în vigoare anul acesta.

De la 1 noiembrie până la 31 martie, anvelopele de iarnă sau lanțurile de zăpadă sunt obligatorii în 48 de departamente ale Franței. Acestea sunt: Ain, Allier, Alpes de Haute Provence, Hautes Alpes, Alpes Maritimes, Ardèche, Ariège, Aude, Aveyron, Cantal, Corrèze, Côte d’Or, Creuse, Doubs, Drôme, Gard, Haute Garonne, Hérault, Isère, Jura, Loire, Haute Loire, Lot, Lozère, Meurthe et Moselle, Moselle, Nièvre, Puy de Dôme, Pyrénées Atlantiques, Hautes Pyrénées, Pyrénées Orientales, Bas Rhin, Haut Rhin, Rhône, Haute Saône, Saône et Loire, Savoie, Haute Savoie, Tarn, Tarn et Garonne, Var, Vaucluse, Haute Vienne, Vosges, Yonne, Territoire de Belfort, Corse du Sud et Haute Corse.

Neîndeplinirea acestei obligații se sancționează cu o amendă de 135 de euro, însă poliția spune că nu va amenda șoferii în primul an în care legea este în vigoare, ci se va concentra pe educarea și informarea lor cu privire la noile reguli.

Legea aplicațiilor mobile pentru șoferi

De la 1 noiembrie, șoferilor le este interzis să-i avertizeze pe alții cu privire la controalele poliției sau blocaje prin intermediul aplicațiilor auto.

Prelungirea certificatului sanitar Covid

15 noiembrie a fost data de expirare inițială pentru pass sanitaire (certificat sanitar), dar parlamentarii francezi au votat în favoarea prelungirii acestuia. Acest lucru nu înseamnă neapărat că certificatul în sine va rămâne în folosință până anul viitor, ci că guvernul îl poate prelungi sau reintroduce fără a fi nevoie să consulte parlamentul.

Înghețarea prețului gazului

Prețurile pentru consumatorii casnici erau programate să crească cu 15% la 1 noiembrie, dar guvernul a intervenit pentru a îngheța prețurile până la sfârșitul anului 2022, astfel încât facturile pentru încălzire și gaz vor rămâne aceleași.

Interzicere evacuare chiriași

Armistițiul de iarnă – trêve hivernale – începe la 1 noiembrie și durează până la 31 martie 2022. În această perioadă, chiriașii nu pot fi evacuați din locuințe chiar dacă au restanțe la chirie, iar companiile de utilități nu pot tăia furnizarea pentru cei care nu și-au plătit facturile.

Nu uitați să plătiți impozitul pe gospodărie și taxa TV

Deși 80% dintre contribuabilii din Franța nu mai trebuie să plătească taxa de reședință (taxe d’habitation), cei cu venituri mai mari și proprietarii unei a doua case vor primi în continuare facturi. Termenul limită de plată a acestei taxe este 15 noiembrie prin poștă și 20 noiembrie online.

Aproape toate gospodăriile echipate cu televizor trebuie să plătească taxa TV de 138 de euro. Termenele sunt aceleași cu cele pentru taxa de locuință.

Călătoria în SUA

Din 8 noiembrie, călătorii din Europa vor avea din nou permisiunea de a intra în SUA, cu condiția să fie vaccinați. Granițele SUA au fost închise pentru aproape toți cetățenii non-americani de la începutul anului 2020, dar începând cu 8 noiembrie, călătoriile din motive neesențiale vor fi din nou permise, cu condiția ca vaccinării cu schemă completă.

Program de vaccinare antigripală

Vaccinarea antigripală este deja în derulare pentru persoanele din grupurile prioritare, dar din 23 noiembrie oricine poate fi imunizat.

Vaccinul este gratuit pentru persoanele dintr-un grup prioritar. Cei care nu sunt considerați prioritari îl pot obține în continuare prin intermediul medicului de familie sau al farmacistului, dar vor trebui să plătească între 6 și 10 euro pentru vaccin, plus costul unei programari pentru administrarea acestuia, rambursat la tariful obișnuit pentru cei înscriși în sistemul de sănătate francez.

Vacanțele școlare Toussaint

Copiii beneficiază și de o pauză la sfârșitul lunii octombrie/începutul lunii noiembrie. Vacanțele școlare Toussaint durează de sâmbătă, 23 octombrie, până luni, 7 noiembrie.

Renunță la fumat

Noiembrie în Franța este Mois sans tabac (luna fără tutun) în care organismele de sănătate publică desfășoară campanii și oferă un sprijin suplimentar persoanelor care doresc să se lase de fumat.

Noutățile lunii noiembrie în Austria: Modificare reguli sanitare, vinieta 2022, anvelope de iarnă

FRANȚA: Alocații în valoare de peste 1.000.000 de euro pentru solicitanți de azil moldoveni și ucraineni, deturnate de traficanții de migranți

„Livrare” specială în Franța: Un șofer român a auzit ZGOMOTE în remorcă și a oprit camionul în fața Jandarmeriei