Parisul va înființa o unitate specială de luptă împotriva bandelor de hoți de buzunare

Autoritățile din Paris vor înființa în perioada următoare o unitate specială care se va ocupa de bandelor de hoți de buzunare care urmare a creșterii alarmante a numărului de astfel de infracțiuni.

Metropola a avut tot timpul probleme cu hoții de buzunare, dar în 2019 aceste infracțiuni au explodat. Anul trecut au fost înregistrate 50.000 de incidente, din care 31.000 au avut loc în mijloacele de transport în comun.

Procurorul-șef al Parisului, Rémy Heitz, a anunțat la sfârșitul lunii decembrie 2019 înființarea acestei unități într-un interviu din cotidianul Le Figaro.

Grupul Local de Prevenire a Delincvenței – GLPD va avea succes, a declarat procurorul, pentru că o unitate similară, care a fost înființată pentru prevenirea altercațiilor de stradă, funcționează foarte bine.

Pe lângă polițiști, din GLPD vor mai face parte angajați ai RATP – societatea publică de transport local, SNCF – societatea de căi ferate și personal din Primăria Parisului.

„Vom transmite un mesaj foarte puternic celor care comit astfel de infracțiuni și celor care exploatează minori”, a explicat Heitz.

Grevele angajaților din transportul public parizian din decembrie 2019 au fost o mană cerească pentru hoții de buzunare care au început să opereze în puținele trenuri care circulau și care erau extrem de aglomerate.

În octombrie anul trecut o grupare de infractori români a fost condamnată în total la 113 ani de închisoare pentru furt, trafic de persoane și spălare de bani. Mulți dintre membrii bandei și-au forțat copiii să meargă la cerșit în metroul din Paris.

Gruparea era alcătuită din 20 de români, toți de etnie romă, conform Le Parisien.

Ancheta împotriva lor a fost demarată la finalul anului 2016 după ce s-a observat o creștere exponențială a furturilor din buzunare la metrou.

Grupuri de minori cu vârste între 11 și 18 ani furau telefoane mobile, portmonee, cel mai adesea de la persoanele care foloseau scările rulante.

Locul lor preferat de acțiune era Gara de Nord unde au acționat în timpul Campionatului European de fotbal Euro 2016.

Prinderea bandei s-a datorat cooperării judiciare franco-române, în urma descinderilor fiind arestate simultan în Franța, România, Spania și Italia atât membrii grupării, cât și părinții minorilor exploatați.

De cele mai multe ori când erau prinși, hoții erau eliberați pentru că erau minori.

În general, victimele sunt turiști, având în vedere că Parisul este vizitat de peste 20.000.000 de persoane anual. Localnicii s-au depris cu hoții și pot în mare măsură să îi identifice.

Autoritățile avertizează că, în cazul în care deveniți victima unui furt, să nu îi fugăriți pe hoți pentru a vă recupera bunurile, ci să mergeți la o secție de poliție.

Pentru a evita neplăceri, Poliția dă câteva sfaturi:

nu umblați cu portmoneul cu bani lichizi la dumneavoastră;

nu luați mai mult de un card bancar când plecați din hotel și asigurați-vă că nimeni nu vă vede când tastați codul PIN;

când sunteți la ATM, nu vorbiți cu persoane necunoscute;

păziți-vă gențile când sunteți în localuri; folosiți genți cu fermoar;

dacă aveți bani la dumneavoastră, nu îi fluturați;

dacă achitați ceva, nu lăsați să se vadă că aveți portmoneul plin;

nu purtați bijuterii, iar dacă aveți telefoane scumpe, nu le folosiți la metrou.

Linia 9 de la Boulogne – Champs Elysées – Montreuil, dar și Linia 2 care trece prin Montmartre sunt notorii pentru numărul mare de hoți de buzunare și smulsul genților, așa că fiți mult mai vigilenți când circulați pe acea rută.

Una dintre metodele cele mai folosite de infractori este următoarea: doi dintre ei se apropie de dumneavoastră și vă cer ajutorul, varsă ceva pe dumenavoastră sau vă cer să semnați ceva.

În momentul în care sunteți distrași, acționează. Cel mai bine este să spuneți politicos: „non merci” și să plecați.

Pentru a vă distrage atenția, în general copiii se fac că se bat sau fac tot felul de năzbâtii, așa că trebuie să fiți atenți.

În zona râului Sena, fiți atenți la artiștii stradali. Nu toți sunt ceea ce par a fi. Astfel de infractori se apropie de dumneavoastră și pretind că au găsit un inel de aur. Apoi spun că nu-l vor și încearcă să vi-l dea la un preț de nimic. Numai că inelul nu este din aur. Refuzați politicos și plecați.

O altă schemă este folosită în special în zona Catedralei Sacré-Coeur din Montmartre. O persoană se apropie de dumneavoastră și, până să vă dezmeticiți sau să refuzați, vă pune pe încheietura mâinii o brățară și apoi vă cer bani. Nu prea aveți cum să-i refuzați pentru odată brățara pusă pe mână nu prea aveți cum să o dați jos dacă nu aveți un briceag sau o foarfecă.

RATP a publicat o listă cu stațiile în care au loc cele mai multe furturi, printre ele: Gara de Nord, Châtelet-les-Halles, Opéra, Bir-Hakeim, Strasbourg Saint-Denis și Saint-Michel, Gara de Est, Stalingrad și Barbès-Rochechouart.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?