Skip to content

Revoltă în penitenciarele franceze. Gardienii se simt depășiți de situație

Situația din închisorile franceze începe să devină îngrijorătoare după două săptămâni de grevă. Gardienii și supraveghetorii cer măsuri urgente în fața unui fenomen care începe să se amplifice. Deținuți de drept comun se radicalizează în închisoare și încep să atace personalul de pază, ca un gest de nesupunere în fața autorității statului. Mai mulți gardieni au fost atacați și răniți de către deținuți periculoși și radicalizați.

Semnalul de alarmă a fost dat după ce doi gardieni au fost atacați cu un cuțit de către un deținut extrem de periculos care se radicalizase în închisoare. Au urmat alte atacuri în închisori diferite care au dus apoi la blocarea mai multor centre de detenție din Franța. Gradul de insecuritate a început să se amplifice periculos.

Primele negocieri dintre sindicate și Ministerul Justiției nu au dus nici la oprirea blocajelor și nici la găsirea unor soluții care să detensioneze criza.

Ministerul Justiției propune aproximativ 1100 de noi locuri de muncă în următorii ani. Sindicatele spun că vor salarii mai mari dar și metode prin care să se poată apăra în fața deținuților agresivi sau radicalizati precum și dotări mai bune și locuri de detenție speciale pentru cei care sunt sau devin periculoși.

Dincolo de blocaje, proteste și negocieri, rămâne un fenomen care începe să îngrijoreze, și anume radicalizarea deținuților care atacă gardieni în semn de protest față de autoritatea statului.

Când Franța era în stare de urgență, militari sau polițiști au fost atacați de teroriști sau persoane radicalizate – tot ca o formă de dispreț față de autoritatea statului. (stiri.tvr.ro)