Un șofer român de TIR a fost condamnat în Franța pe 15 martie 2019 la un an de închisoare cu suspendare pentru trafic de țigări.

El și șeful său trebuie să achite o amendă de aproape 1.000.000 de euro.

Trei ani și jumătate le-a luat judedecătorilor francezi din Boulogne să ajungă la această decizie, conform publicației NordLittoral.

Pe 23 septembrie 2015 dimineața, vameșii francezi au verificat un TIR condus de românul Silviu Ioniță, șofer cu vechime. Lucrează în domeniu încă din 1994.

Acesta transporta bere din Olanda spre Marea Britanie. Ceea ce le-a atras atenția vameșilor a fost faptul că berea era expirată încă din 2010.

Așa că au început o inspecție amănunțită. Au găsit țigări în valoare de 957.413 euro.

Vameșilor le-a atras atenția încărcătura expirată (Sursa foto: NordLittoral)

Mărcile nu se puteau cumpăra legal din Franța sau Marea Britanie, astfel că vameșii au considerat că nu pot fi comercializate decât clandestin.

La ultimul termen al procesului din 25 martie 2019 în sală nu a fost prezent decât Silviu Ioniță. Celălalt inculpat, șeful lui, este căutat de poliție pe numele său fiind emis un mandat de arestare.

Nedim Sari l-a angajat pe Ioniță în 2014 pentru a transporta bere în diferite depozite din Calais.

Românul a făcut între 10 și 15 curse pentru Nedim Sari și a fost plătit cu sume cuprinse între 450 și 600 de euro pe săptămână.

În cazul transportului cu țigări, Ioniță a declarat că nu a fost de față la operațiunea de încărcare.

Le-a mai spus judecătorilor că de obicei verifica încărcătura în special din cauza migranților, dar atunci nu a făcut-o.

„Nimeni nu este perfect. În mod normal, verific”, s-a apărat șoferul.

Avocatul său a spus că încărcătura a fost gândită să-i ducă pe vameși în eroare, așa că era ușor ca și șoferul să fie păcălit.

Procurorii au explicat că Ioniță nu știa identitatea reală a șefului său, Nedim Sari, care a fost condamnat la doi ani.

El și Ioniță trebuie să plătească împreună o amendă de 957.413 euro, contravalorea țigărilor.

Portul din Calais și Eurotunelul sunt zone fierbinți pe unde trec mărfuri de contrabandă și droguri.

În cazul capturilor, Vama franceză cere instanței să aplice și o amendă egală cu contravaloarea mărfurilor confiscate.

Pe 1 decembrie 2016, Cristinel Popescu a fost arestat pe când încerca să treacă prin Eurotunel cu ketamină în valoare de aproape 2,5 milioane de euro.

În seara de 21 septembrie 2017, Costel Dorian Gina și tatăl său, Gabriel Ivanovici Gina, au fost arestați în timp ce se îndreptau spre Marea Britanie cu 1,6 tone de marijuana în valoare de 3.395.900 euro.

Felix Cristian Bogdan a fost oprit pe 3 octombrie 2017 în timp ce transporta bunuri în valoare de 3.120 de euro de la Malaga, Spania, în sud-vestul Angliei.

Cum nu avea nici bani, nici carduri bancare, a ridicat suspiciuni. Vameșii au găsit șapte pungi de marijuana ascunse în roata de rezervă.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?