Unchiul președintelui Siriei, în mrejele justiției franceze. Declarația unui securist român, importantă la dosar

Procurori francezi au dat citire rechizitoriului în care fostul vicepreședinte al Siriei este acuzat de mai multe infracțiuni economice. La sfărșitul lunii martie 2019 a început procesul celui denumit „Măcelarul din Hama”.

Rifaat al-Assad este unchiul lui Bashar al-Assad, controversatul președinte la Siriei, țară aflată în război civil.

Rifaat al-Assad este fratele lui Hafez al-Assad, prietenul lui Nicolae Ceaușescu și tatăl actualului președinte.

Rifaat al-Assad, în vârstă de 81 de ani, este acuzat de anchetatorii francezi de mai multe infracțiuni.

Timp de un sfert de secol, Rifaat al-Assad a prosperat în Occident sperând la ziua imaginară când va veni la putere în Siria.

În martie 2019 el a fost trimis în judecată pentru delapidare din fonduri publice, evaziune fiscală, muncă ilegală și spălare de bani, conform publicației Libération.

Averea în imobiliare acumulată de Rifaat al-Assad, care locuiește în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, este impresionantă.

El deține în Franța proprietăți de 100 de milioane de euro, în Spania de 600 de milioane de euro și în Marea Britanie de numai 40 de milioane de lire sterline.

Unchiul președintelui sirian are conturi în Gibraltar, Cipru și alte paradisuri fiscale.

Conform procurorilor francezi, el deține câteva companii în Luxembourg și diverse proprietăți în Liechtenstein, Panamá sau Curaçao.

Rifaat al-Assad are de întreținut o familie numeroasă de când este în exil: patru soții și 16 copii.

Mai plătește salarii pentru consilieri militari, medici, bodyguarzi, grădinari.

Rifaat al-Assad a părăsit prima dată Siria în 1984 când avea 46 de ani după ce a încercat să-l răstoarne de la putere pe fratele său, Hafez.

S-a întors, dar a plecat definitiv în 1998 după ce Bashar al-Assad, nepotul său, a preluat puterea în Siria.

Doi foști demnitari ai regimului de la Damasc au explicat anchetatorilor franzeci care sunt posibilele surse ale bogăției lui Rifaat al-Assad.

Ei au declarat că acesta făcea trafic cu bunuri de patrimoniu din Siria și Liban, chiar trafic de droguri.

Procurorii francezi, scrie sursa citată, își bazează cazul și pe declarația unui fost șef  din Securitate conform căreia Rifaat al-Assad a fost agent de informații și a câștigat sume importante de bani din vânzarea de secrete.

În apărarea sa, Rifaat al-Assad a declarat că acuzațiile vin de la opozanții săi politici și că averea se datorează generozității prințului saudit Abdullah ben Abdelaziz al-Saud.

Prințul i-ar fi donat lui Rifaat al-Assad bunuri în valoare de 75 de milioane de euro, dar aceste declarații nu pot justifica averea impresionantă de aproape un miliard de euro.

Mai mult, Rifaad al-Assad le-a spuns procurorilor că toți banii pe care i-a câștigat i-a donat săracilor.

Rifaat al-Assad a fost acuzat că a orchestrat masacrul de la Hama în februarie 1982 pe când era vicepreședinte al Siriei,

Atunci, musulmanii suniți care s-au răsculat împotriva lui Hafez al-Assad au fost uciși fără milă.

Au murit aproape 40.000 de oameni, cei mai mulți fiind civili, generalul Rifaat al-Assad fiind poreclit „Măcelarul din Hama”

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!