Skip to content

Zece români care furau din camioane aflate în mers, arestați în Franța

Zece români au fost arestaţi miercuri, 6 noiembrie, În Franța, după o serie de furturi din camioane aflate în mers, fapt care le-a atras apelativul de „acrobaţi” sau „surferi”, relatează cnews.fr. Ei au furat în acest mod cu totul inedit mărfuri în valoare de 3,5 milioane de euro.

Anchetatorii susţin că banda de români fura din primăvară din camioanele cu marfă pe autostrada A10 în plină noapte, în timp ce autovehiculele se aflau în mişcare. Totul, fără ştirea şoferului.

Hoţii erau atât de agili, încât jandarmii suspectau iniţial că ar fi fost mână în mână cu şoferul. O ipoteză dezminţită de tahografe, care arătau că vehiculele nu se opriseră de la plecarea din depozit şi până la prima oprire, unde conducătorul observa surprins că mecanismul de închidere al remorcii era distrus.

Anchetatorii au analizat imaginile filmate la toate barierele de pe autostradă şi şi-au dat seama că vehiculele atacate erau urmărite înainte de furturi de trei maşini înmatriculate în România.

Faptul că maşinile aveau numere românești le-a permis oamenilor legii să-i descopere pe suspecţi, cunoscuţi pentru fapte similare, a explicat pentru CNEWS un căpitan din cadrul Oficiului central de luptă împotriva delincvenţei itinerante (OCLDI).

Modul de operare este unul demn de un film de acţiune, scrie site-ul de ştiri francez. O maşină se apropia mai mult de camion şi un suspect se urca pe acoperişul maşinii, după care cobora pe capotă.

De acolo, el rupea mecanismul de închidere al compartimentului de marfă şi sărea în remorcă. Un al doilea vehicul, gen utilitar, se apropia apoi, cu o trapă în acoperiş, iar suspectul arunca în această maşină cutiile sustrase din remorcă.

O muncă de echilibrist, scrie cnews.fr. “Trebuie să recunoşti o oarecare dexteritate”, a adăugat căpitanul din cadrul OCLDI. Când au fost reţinuţi, suspecţii tocmai furaseră în acest mod marfă de 420.000 de euro în 10-15 minute.

Acest mod de operare nu a mai fost niciodată folosit în Franţa, potrivit site-ului de ştiri francez. Banda de români fura produse cosmetice, tutun sau echipamente multimedia.

În total, banda de răufăcători români este suspectată de 21 de „raiduri” de acest gen în Franţa, iar prejudiciul este estimat la peste 3,5 milioane de euro.

Banda acționa numai noaptea, în regiunile Centre Val-de-Loire, Picardie, Bourgogne Franche-Comté, Paca şi Ile-de-France.

Anchetatorii au însă suspiciuni că românii au dat lovituri în multe alte ţări europene, respectiv în Germania, Spania, Suedia, Danemarca, Regatul Unit, România şi Olanda.

Cei zece suspecţi au fost inculpaţi pentru furt în bandă organizată, tăinuire în bandă organizată şi asociaţie de răufăcători. Ei au fost plasaţi în detenţie preventivă.

Cosmetice și haine în valoare de 500.000 de euro, furate de trei români în Franța

Polizoare, bormașini și drujbe de 1.100.000 de euro, furate din Franța și Belgia de o grupare de români

Au obținut 1 milion de euro din exploatarea unor românce în Franța. Proxeneții au fost reținuți