Skip to content

Zece români, judecați în Franța pentru furt și spălare de bani. Victimele erau în special femei de peste 60 de ani

Procesul în care sunt judecați cei zece români a început luni, 19 februarie, la tribunalul din Rennes. Inculpații sunt acuzați de furturi de carduri și coduri bancare comise în perioada 2014-2015, în 53 de departamente, de la Argentan la Ancenis, de la Le Mans la Tours, de la Angers la Libourne. Optzeci și șapte de fapte cu daune de peste 150.000 de euro.

De asemenea, inculpații, opt bărbați și două femei, trebuie să răspundă acuzațiilor de asociere în scopul comiterii de infracțiuni și spălare de bani.

Modul de operare

Cei zece vizau în special femei de peste 60 de ani. Se ducea într-un supermarket și odată reperată victima unul dintre ei se așeza în spatele ei, când aceasta era la casă, pentru a observa codul PIN. Apoi telefona unui complice din afara magazinului pentru a-i indica victima. În timp ce aceasta își așeza cumpărăturile în mașină era abordată de mai multe persoane cu scuza cererii unor indicații privind o adresă. Victimei i se arăta o hartă și în timp ce încerca să ajute, unul dintre hoți fura cardul din geanta sa.

Femeile din grup aveau rolul de a elimina orice suspiciune a victimelor. Cu banii retrași din conturile ghinionistelor victime românii au cumpărat haine, bijuterii, electronice, în special telefoane mobile și tablete, ochelari de soare etc. De asemenea, banii au fost folosiți și pentru plata unor datorii și în cazinouri.

Aproape toți inculpații sunt din Chitila, oraș cu circa 13.000 de locuitori din apropierea Bucureștiului. Numai unul dintre ei avea rezidența în Franța înainte de arestare.

Românii și-au recunoscut faptele și urmează să fie prezentate propunerile procurorilor.