La 15 km de Dublin, un român coace pâine în mod tradițional. În cuptor cu lemne. Asta i-a făcut pe jurnaliștii de la publicația Dublin InQuirer să vină la brutăria Bucovina din Blanchardstown și să vadă cum se făcea odată pâinea.
În dimineața în care s-au dus, i-au găsit la muncă pe Maria Muj și Nelu Boteșan. Brutăria este parte a a unui magazin mai mare condus de Romică Stîngaciu. (Foto: Zuzia Whelan)
Secretul pâinii, spune managerul Stîngaciu, este să nu adaugi nimic altceva decât făină, apă, drojdie și sare. „Cantitățile sunt importante, dar cel mai important este cuptorul. Fără acestea, nu se poate face o pâine bună”, le-a spus el jurnaliștilor. Pentru o pâine bună, cuptorul trebuie să ajungă la o temperatură de 210 de grade.
Nu numai pâinea se coace în acest cuptor, ci și colacii, marfă foarte cerută de clienții români la ocazii speciale. Se mai fac biscuiți, cozonaci și produse de patiserie.

Romică Stîngaciu a venit în Irlanda în urmă cu 21 de ani. La început, când s-a stabilit în Dublin, făcea cumpărturi în magazine aflate de obicei lângă moschei pentru că numai acolo putea găsi, după cum spune, mălai pentru mămăligă.
I-a venit ideea să facă pâine la cuptor acum un an jumate după ce și-a vizitat un prieten la țară când a fost în România și a trecut pe lângă o brutărie. Nu a putut uita mirosul ademenitor ce ieșea de acolo.
„Încercăm să aducem aici lucruri care nu se pot găsi pe plan local. Trebuie să fim diferiți pentru că sunt multe magazine în jur care vând alimente, incluziv magazine românești”, a declarat soția managerului, Virginia.
În fiecare an, în fața magazinului are loc un mic festival cu mâncăruri oferite de mici producători din România. Anul acesta, festivalul este planificat pentru luna octombrie. „Vrem să le reamintim oamenilor cum erau lucrurile odată”, a încheiat Romică Stîngaciu.