Skip to content

Festivalul Sarmalelor începe vineri la Praid

Vineri, 21 septembrie, va începe la Praid a XXIII-a ediție a Festivalului Sarmalelor. În cadrul acestuia va avea loc un concurs de gătit sarmale care se va desfășura în parcul din fața Casei de Cultură.

Ideea a apărut, așa cum menționează organizatorii pe site, în urma unui simpozion unde propus ca românii şi maghiarii să lase deoparte neînţelegerile şi să se întreacă într-un „război” culinar pe ţărâmul sarmalelor, bucate tradiţionale cu care se laudă ambele bucătării. Praid, comună aflată la 70 km de Târgu Mureș, a devenit gazda permanentă a festivalului începând din 1998.

Miercuri, 19 septembrie, a fost ultima zi în care echipele concurente se puteau înscrie. Categoriile din cadrul concursului de gătit sunt: cea mai gustoasă sarma, cea mai originală sarma, cea mai deosebită servire, cea mai variată gamă de sortimente, cea mai mică mare sarma, cea mai mare sarma și cel mai tânăr concurent.

Vineri, 21 septembrie, va avea loc începând cu ora 11 concursul de gătit pentru copii. Adulții se vor duela sâmbătă începând cu ora 10.30.

Jurizarea sarmalelor (Foto: organizatori Festivalul Sarmalelor)

Conform regulilor, numai sarmalele gătite la faţa locului, care au și rețeta la vedere, vor fi jurizate. Concurenții trebuie să vină cu ingredientele și accesoriile pentru gătit. Tot ei vor servi clienții.

La ora 15.00, juriul va depune jurământul și va trece la degustarea sarmalelor.  La ora 18.00 va avea loc premierea, urmată de o demonstrație militară din Evul Mediu.

Duminică, în ultima zi a festivalului, va avea loc parada fanfarelor, iar în Salina Praid va avea loc un concert de muzică clasică, urmat de un program folcloric.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!