Skip to content

KALITKI: Plăcinte festive tradiţionale din Rusia şi Finlanda

Kalitki sunt plăcinte tradiţionale cu umplutură, care de secole au fost un desert comun în regiunea rusă Karelia. Conform unei explicaţii etimologice, această denumire provine din vechiul cuvânt “kalita”, care înseamnăsac pentru bani“, deoarece forma plăcintelor seamănă cu gura deschisă a sacilor cu bani.

Kalitki au fost, de asemenea, populare în Finlanda, unde au fost numite kalitad sau kalitkad.

Făcute din făină de secară simplă, kalitki au fost în mod tradiţional considerate o gustare ţărănească simplă. Ingredientele au fost obişnuite, fie produse în gospodării agricole, fie luate din sălbăticie. Deşi o parte uzuală a meselor zilnice, kalitki au fost servite şi cu ocazii festive, scrie rbth.com

Kalitki poate difere în funcţie de tipurile de umplutură. De exemplu, plăcintele dulci au fost umplute cu mei, orez sau cartofi. Alte reţete includ brânză sau ciuperci. Pentru reţeta de faţă s-au ales afine, deoarece se poate transformă dintr-o gustare comună într-un desert excelent.

kalitkipie
Foto: Legion Media

Ingrediente

3 pahare de făină de secară
1 lingură făină de grâu sau amidon de făină
1 pahar de afine
150 ml lapte închegat
1 ou
1 lingură de ulei
100 ml de miere
1 linguriţă zahăr
1/2 linguriţă de sare
1 vârf de linguriţă de praf de copt

În loc de afine, puteţi folosi şi merişoare, coacăze negre, căpşuni, zmeură sau mure.

Mod de preparare:

1. Cerneţi făina într-un castron, adăugând sare şi zahăr. Apoi, adăugaţi lapte închegat, un ou şi ulei. Se amestecă ingredientele într-o masă flexibilă. Frământaţi aluatul.

2. După spălarea şi uscarea fructelor pentru umplutură, împărţiţi-le în jumătate. Pisaţi prima jumătate, amestecând cu miere până devine omogenă. Apoi amestecaţi aluatul cu fructele intacte, adăugând făină de grâu sau amidon.

3. Împărţiţi aluatul în părţi mici, rulând fiecare dintre ele. Puneţi o linguriţă de umplutură în centrul fiecărei bucăţi şi prindeţi marginile bucăţilor de prăjituri.

4. Ungeţi vasul cu ulei, apoi puneţi plăcintele pe el. Puneţi tigaia într-un cuptor preîncălzit. Kalitki ar trebui se coacă la 190 ° C (374 ° F) timp de cca 20 de minute.Acest articol este preluat de pe site-ul de știri NEWS ROMANIA

Bucharest Street Food Carnival își redeschide porțile în septembrie la Romexpo

A!