Skip to content

Ajutoarele financiare de care pot beneficia în 2023 românii care trăiesc în Germania

Ajutoarele financiare de care pot beneficia în 2023 românii care trăiesc în Germania

De la alocații pentru copii până la bani pentru acoperirea costurilor la încălzire, Germania investește mult mai mult în rezidenți în 2023. Pe fondul unei inflații vertiginoase, în 2022 prețurile au crescut pentru aproape orice, de la produse alimentare la încălzire. Pentru a ajuta rezidenții din Germania să facă față acestor costuri, guvernul distribuie ajutoare sub formă de reduceri, deduceri fiscale și, în unele cazuri, plăți lunare. Iată la ce vă puteți aștepta în 2023.

Plafon de preț la energie electrică și gaz

Se aplică de la 1 ianuarie 2023 până la 30 aprilie 2024. Depinde în mare măsură de consumul individual de gaz și electricitate și de prețul pe care consumatorii îl plătesc pentru energie.

GAZ – Potrivit portalului de comparare a prețurilor Verivox, o persoană singură care plătește în prezent 20 de cenți pe kilowatt oră pentru gaz va economisi 320 de euro pe an. O familie de patru persoane se poate aștepta la o reducere de 1.280 de euro. Luând în considerare prețul de piață de 25 de cenți pe kilowatt oră, scutirea crește la 520 de euro pentru o persoană singură și la 2.080 de euro pe an pentru o familie de patru persoane.

ELECTRICITATE – Privind energia electrică, Verivox estimează că o persoană singură poate economisi 120 de euro pe an, iar o familie de patru persoane poate economisi 320 de euro, pe baza unui preț de piață de 50 de cenți pe kilowatt-oră.

Cum puteți beneficia: Toți clienții privați beneficiază de plafonul de preț la gaz și electricitate, la fel ca întreprinderile mici și mijlocii. Furnizorii transmit automat reducerea către clienții lor și decontează diferența finală de preț cu statul. Cu alte cuvinte, nu trebuie să faceți nimic.

Plafonul stabilit de guvern este de 12 cenți pe kilowatt-oră pentru gaz, 40 de cenți pentru electricitate și 9,5 cenți pentru termoficare. În fiecare caz, acest preț se va aplica la 80% din utilizarea anuală estimată a unui client, în timp ce restul va fi taxat la prețul pieței.

În cazul gazelor, reducerea se face pe baza consumului din anul precedent; în cazul energiei electrice, prețul se bazează pe consumul anual prognozat de furnizor în septembrie 2022. Persoanele cu venituri mai mari (încadrate în categoria celor care plătesc și Suprataxa de Solidaritate) trebuie să plătească impozit la rabatul menționat pe factura la energie.

Alocații pentru copii – Kindergeld

Se aplică începând cu 1 ianuarie. Alocațiile pentru copii (Kindergeld) vor fi de până la 250 de euro pe lună pentru fiecare dintre primii trei copii. În prezent, părinții primesc 219 euro pe lună pentru primul și al doilea copil, 225 de euro pentru al treilea copil și 250 euro de la al patrulea copil înainte.

Cum puteți beneficia: Cei care primesc deja Kindergeld vor primi suma majorată în conturile lor bancare. În caz contrar, trebuie să solicitați alocația la biroul de prestații familiale (Familienkasse) al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă (Bundesagentur für Arbeit), unde poate fi solicitată retroactiv până la șase luni.

Noi reduceri la impozitele pe venit

Se aplică începând de la 1 ianuarie. Suma de bază netaxabilă, pentru care nu trebuie plătite taxe, crește cu 561 de euro, până la 10.908 de euro pentru anul fiscal 2023. Cota maximă de impozitare de 42% se va aplica, de asemenea, numai pentru veniturile de 62.810 de euro sau mai mult. Anterior era de la 58.597 de euro în sus.

„Cota de impozitare bogată” a Germaniei de 45% continuă să se aplice începând de la un venit de 277.826 de euro.

Suma forfetară pentru angajați („Werbungskostenpauschale”) va crește de la 1.200 de euro la 1.230 de euro. În plus, contribuțiile la pensie vor fi complet deductibile din punct de vedere fiscal începând cu 2023 – cu doi ani mai devreme decât era planificat inițial.

Cum puteți beneficia: Reducerile și majoritatea indemnizațiilor sunt de obicei luate în considerare automat pentru angajați atunci când li se plătesc salariile. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandabil să depuneți o declarație fiscală pentru a vă asigura că toate beneficiile fiscale sunt contabilizate corect, deoarece unele nu vor fi deduse automat de către biroul fiscal.

Freelancerii care trebuie să depună o declarație fiscală anuală ar trebui să se familiarizeze cu toate deducerile la care ar putea avea dreptul și să țină evidența oricăror contribuții voluntare la pensie efectuate pe parcursul anului.

Subvenția pentru locuință – Wohngeld

Se aplică de la 1 ianuarie. Depinde de condițiile de locuit și de câștiguri. În medie, Wohngeld va crește de la 180 de euro la 370 de euro pe lună.

Cum puteți beneficia: Cu „Wohngeld Plus”, nu numai că tarifele lunare vor crește, ci și grupul de beneficiari. În locul celor 600.000 anteriori, din ianuarie aproximativ două milioane de oameni vor avea dreptul să primească Wohngeld, care în viitor va include și o componentă a costurilor de încălzire.

Oferta se adresează persoanelor care nu se încadrează în sfera altor prestații sociale, dar ale căror venituri sau pensii sunt atât de mici încât au dificultăți să-și achite singuri cheltuielile de locuință – indiferent dacă închiriază sau locuiesc în propria locuință.

Oricine dorește să primească subvenția trebuie să depună mai întâi o cerere. Oficiile de subvenții pentru locuințe (Wohngeldstellen) se ocupă de acestea. Ministerul Federal al Construcțiilor (Bundesbauministerium) oferă pe site-ul său un calculator pentru alocația pentru locuință, care poate fi folosit pentru a determina dacă o persoană este eligibilă și la ce sumă se poate aștepta.

Biletul de transport de 49 € „Deutschlandticket”

Data nu se cunoaște deocamdată, politicienii urmând să decidă între aprilie sau mai 2023. După cum sugerează și numele, călătoriile atât locale, cât și regionale oriunde în Germania vor avea un cost lunar de 49 EUR.

Cum puteți beneficia: În urma succesului cu biletul de 9 de euro din vară, s-a discutat mult timp despre un potențial succesor – iar guvernele federale și de land au decis în cele din urmă pentru un bilet de 49 de euro la o întâlnire din toamnă. Odată ce biletul va fi pus în vânzare anul viitor, va trebui să configurați un „Abo” digital (abonament) pe care îl puteți anula pe bază lunară. Între timp, oricine are deja un Abo va fi transferat automat la cel de 49 € – așa că nu va trebui să faceți nimic. Apoi, puteți obține biletul digital și pur și simplu vă puteți bucura de călătorie.

Venitul cetățenesc – Bürgergeld

Se aplică de la 1 ianuarie. Tariful standard pentru persoanele singure va crește de la 449 de euro, cât era Hartz IV care s-a transformat în Bürgergeld, la 502 de euro pe lună.

Cum puteți beneficia: Introducerea venitului cetățenesc este cea mai mare reformă socială din ultimii 20 de ani. Scopul este de a îmbunătăți calificările șomerilor de lungă durată și de a-i introduce în locuri de muncă permanente.

Se va putea aplica online în fiecare land german. Pe termen scurt, cei vizați vor beneficia mai ales de tarife standard mai mari. În viitor, persoanele singure vor primi 502 de euro pe lună, cu o indemnizație suplimentară pentru fiecare dintre următoarele persoane care locuiesc în gospodăria lor: partenerii 451 de euro, copiii cu vârste între 14 și 17 ani 420 euro, copiii cu vârste între șase și 13 ani și peste 348 de euro și 318 de euro pentru cei până la cinci ani.

De asemenea, beneficiarilor li se va permite să câștige mai mult decât înainte fără a li se reduce indemnizația și vor exista stimulente financiare pentru a urma cursuri.

Tarif forfetar la energie pentru studenți

Se va aplica în funcție de cât de repede este instalată platforma necesară. Potrivit guvernului german, plata ar trebui făcută în următoarele luni. Este vorba de o plată unică fără taxe de 200 de euro.

Cum puteți beneficia: Toți cei care au fost înscriși la o universitate din Germania sau înscriși la o școală profesională la 1 decembrie 2022 au dreptul la o subvenție unică pentru costul energiei de 200 de euro. Potrivit ministrului Educației, Bettina Stark-Watzinger (FDP), aproape trei milioane de studenți, plus 450.000 de elevi din colegiile tehnice și din școlile profesionale vor beneficia.

Deoarece nici guvernul federal, nici landurile nu au datele celor eligibili, trebuie depusă o cerere pentru subvenție. Guvernele federale și de land dezvoltă în prezent o platformă de aplicații digitale în acest scop.

Plecați definitiv din Germania? Procedurile pentru reziliere contract telefon, internet, chirie și alte informații importante

GERMANIA: Cum evitați abuzurile proprietarilor când închiriați o locuință

Documente necesare pentru controlul vehiculelor la frontieră. Numere provizorii, înmatriculare pe altă persoană, procuri