Bilanţul deceselor în urma intemperiilor devastatoare în Germania a crescut sâmbătă la cel puţin 133 de morţi în această ţară, ceea ce ridică la 157 numărul deceselor înregistrate în Germania şi Belgia, două state europene puternic afectate de fenomene meteorologice extreme în ultimele zile, în timp ce peste 1.000 de persoane sunt date dispărute în Germania.
Germania şi Belgia s-au confruntat, între 14 şi 15 iulie, cu ploi torenţiale de o violenţă fără precedent, care au provocat inundaţii şi viituri, ce s-au abătut asupra unor zone rezidenţiale, distrugând multe localităţi.
„Conform informaţiilor actuale, 90 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma calamităţilor” în landul Renania-Palatinat, cel mai afectat” de inundaţii, a indicat sâmbătă poliţia din Koblenz.
Conform DPA, cele 90 de victime provin din districtul Ahrweiler, landul Renania-Palatinat.
Poliţia din acest district şi-a exprimat sâmbătă dimineaţă temerea că bilanţul deceselor confirmate ar putea creşte în următoarele ore, după ce a primit informaţii despre 618 eventuale victime.
Acestea sunt persoanele date în continuare dispărute la două zile după inundaţiile masive care au lovit sever regiunea.
Decesele din acest land se adaugă celor 43 de decese din Renania de Nord-Westfalia, un alt land german lovit de dezastru şi celor 20 de decese înregistrate în Belgia.
Circa 700 de localnici au fost evacuaţi vineri seara după ruperea unui baraj în oraşul Wassenberg de lângă Köln, au indicat autorităţile, citate de Reuters.
În acelaşi timp, serviciile de intervenţie şi de salvare au continuat sâmbătă căutările eventualilor supravieţuitori în regiunile din vestul Germaniei grav afectate de inundaţii, în timp ce nivelul apei rămâne ridicat în multe oraşe, unde case au continuat să se prăbuşească în cel mai grav dezastru natural abătut asupra Germaniei în ultimii 50 de ani.
În ultimele zile, inundaţiile care au afectat în special landurile Renania-Palatinat şi Renania de Nord-Westfalia au lăsat comunităţi întregi fără curent electric şi servicii de comunicaţii.
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, urmau să se deplaseze sâmbătă la Erftstadt, unul dintre cele mai afectate oraşe din acest land.
Laschet este candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) la alegerile generale din septembrie. Inundaţiile devastatoare ar putea intensifica dezbaterea asupra schimbărilor climatice înainte de scrutin.
Autorităţile belgiene au raportat 24 de decese şi 19 persoane date dispărute.
Guvernul federal belgian a declarat o zi de doliu naţional pentru marţi, 20 iulie, în memoria victimelor inundaţiilor catastrofale din ultimele două zile. La miezul zilei, vor suna sirenele serviciilor de urgenţă şi de intervenţie rapid, apoi va urma un minut de reculegere. De asemenea, pe teritoriul Belgiei, drapelele vor fi coborâte în bernă.
Premierul Alexander De Croo a salutat vineri un „adevărat val de compasiune care străbate astăzi ţara noastră”, în faţa inundaţiilor care „ar putea fi cele mai catastrofale pe care le-a cunoscut vreodată” Belgia.
Nivelul apei era pe punctul de a se stabiliza sau scădea sâmbătă în Valonia, sud-estul ţării, regiunea cea mai afectată de inundaţii din Belgia. Se aşteaptă ca această tendinţă să continue în următoarele ore, potrivit media locale.
În acelaşi timp, ploile torenţiale au provocat numeroase prejudicii în Olanda, Luxemburg şi Elveţia, anunță Agerpres.
Viituri BELGIA: Locuitorii din sudul și estul țării, îndemnați să evite toate călătoriile
Germania elimină restricțiile de intrare impuse călătorilor din Marea Britanie și Portugalia