Skip to content

Cancelarul Germaniei: „Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi dimineaţă că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este „o încălcare flagrantă” a dreptului internaţional, vorbind despre o zi „îngrozitoare pentru Ucraina” şi „o zi neagră pentru Europa”, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Germania condamnă cât se poate de ferm acest act lipsit de scrupule al preşedintelui (Vladimir) Putin. Suntem solidari cu Ucraina şi cu locuitorii săi”, a transmis el într-un comunicat.

„Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa”, a adăugat Scholz.

Invazia rusă din Ucraina „pune în pericol vieţile a nenumăraţi oameni nevinovaţi” şi “pune în pericol pacea” în Europa, a subliniat Olaf Scholz.

„Preşedintele rus (Vladimir Putin) a încălcat încă o dată în mod flagrant dreptul internaţional”, a denunţat Scholz într-o declaraţie de presă.

El a mai dat asigurări că sancţiunile occidentale vor garanta că Rusia va plăti „un preţ ridicat” pentru atacul său asupra Ucrainei şi vor transmite clar că Vladimir Putin „a făcut o greşeală gravă”, potrivit Reuters.

„Putin le produce suferinţă şi distrugeri vecinilor săi direcţi, încalcă suveranitatea şi graniţele Ucrainei”, le-a spus cancelarul german jurnaliştilor la Berlin.

„Pune în pericol vieţile a nenumăraţi oameni nevinovaţi din Ucraina – un popor frate cu Rusia. De asemenea, pune în pericol pacea pe continentul nostru. Nu există nicio justificare pentru toate acestea. Este războiul lui Putin”, a afirmat el.

El a mai precizat că Berlinul se va consulta cu partenerii săi din G7, NATO şi UE.