Skip to content

Creșterea economică a Germaniei va lua sfârșit în doi ani

Țara înregistrează o lipsă catastrofală de tineri și forța sa de muncă care îmbătrânește nu are cu ce să fie înlocuită, arată Gefira Bullettin.

Germania are deja o mare problemă din cauza lipsei de personal în domeniile sănătății, construcțiilor și învățământului, însă nu alocă mai mulți bani acestor sectoare deoarece nu există persoane dispuse să lucreze.

Scăderea populației active se va intensifica după 2020, când în fiecare an numărul persoanelor la vârsta muncii se va reduce cu 400.000. Potrivit Gefira, ”dispariția națiunii germane” va comporta următoarea criză sistemică.

În trecut economia germană era în măsură să atragă angajați din sudul, estul și centrul Europei, însă astăzi situația demografică a unor state precum Spania, Portugalia, Italia și Polonia s-a înrăutățit și aceste surse de forță de muncă aproape s-au epuizat.

Din punct de vedere al sistemului financiar, populația care îmbătrânește și încearcă să-și vândă investițiile – acțiuni, obligațiuni sau firme – după 2020 va avea parte de tot mai puține persoane la vârsta muncii sau în stare să cumpere aceste activități. Deja este dificil pentru proprietarii de firme germane să găsească succesori.

Restrângerea bazei de consumatori influențează în mod negativ industria automobilistică. Potrivit analizei Gefira, în curs de circa doi ani, chinezii, adoptând modelul japoneze, își vor dezvolta propria industrie auto, înlocuind Volkswagen și BMW pe piața mondială.

În fine, creșterea volumului de pensii face ca datoria germană să fie nesustenabilă pe termen lung.

Dacă Japonia, Italia și Spania trăiesc deja apusul demografic cu toate problemele aferente, Germania, a patra cea mai mare economie din lume, va fi următoarea care se va confrunta cu acesta.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!