Decizie istorică în Germania, unde guvernul a aprobat joi, 18 iulie, recunoaşterea a aproximativ 8.000 de cetăţeni români care trăiesc în Israel ca supravieţuitori ai Holocaustului.
Aceştia ar urma să primească o subvenţie lunară, precum şi compensaţie retroactiv, sumă totală care ar putea ajunge la miliarde de shekeli, anunţă The Jerusalem Post, citat de Adevărul.
Beneficiarii acestor compensaţii, care trăiesc toţi în Israel, vor primi o indemnizaţie lunară de până la 225 dolari şi o plată retroactivă de până la 54.300 dolari.
Decizia luată de guvernul german, iniţiată de Ministrul pentru Egalitate Socială Gila Gamliel, presupune ca toţi cei recunoscuţi drept supravieţuitori ai Holocaustului să primească compensaţie retroactiv pentru 20 de ani şi o pensie lunară.
De asemenea, supravieţuitorii vor primi şi plăţi lunare de la „Holocaust Survivors Rights Authority” (Autoritatea pentru drepturile supravieţuitorilor Holocaustului), subordonată ministerului de finanţe israelian. Conform reglementărilor în vigoare, fiecare supravieţuitor ar primi aproximativ 2.000 de şecheli israelieni (500 euro) pe lună.
Românii care pot primi compensaţie
Moştenitorii legali ai imigranţilor români născuţi după 1910 şi care au murit după 1 iunie 2002, vor fi, de asemenea, capabili să ceară o formă de compensaţie din partea guvernului, mai scrie cotidianul israelian The Jeursalim Post.
Vor fi admişi cei care vin din 20 de oraşe specifice, printre care Botoşani, Galaţi şi Iaşi. Sunt incluşi şi cei care au fost închişi în ghetouri, cei născuţi până în 1928, cei care au emigrat în Israel după 1 octombrie 1953 şi care nu au primit anterior o subvenţie lunară de supravieţuitor.
Cetăţenii români care trăiesc în Israel şi care primesc deja o subvenţie lunară de la „Holocaust Survivors Rights Authority”, vor putea şi ei să aplice pentru primirea unor sume din partea Institutului pentru Securitate Socială din Germania.
„E o zi a justiţiei istorice care vine după zece luni de negocieri intense, iar compensaţia financiară nu va reface pierderea şi nu poate acoperi durerea şi tragedia, dar poate îmbunătăţi semnificativ bunăstarea miilor de supravieţuitori. Vom continua munca pentru recunoaşterea germană a eligibilităţii pentru miile de supravieţuitori care nu au fost încă recunoscuţi. Chiar dacă sunt imigranţi românin sau cei din alte ţări, guvernul Israelului are o datorie şi responsabilitate pentru supravieţuitorii Holocaustului, bunăstarea lor şi dreptul la care sunt îndreptăţiţi”, a declarat Gila Gamliel, ministrul pentru Egalitate Socială