Românii care merg la muncă sezonieră în Germania trebuie să-și cunoască drepturile. Campania „Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!” este derulată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din România pentru informarea și protecția lucrătorilor sezonieri care au ales să desfășoare activități lucrative în străinătate, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Berlin din 2 aprilie 2021.

Cetățenii români care intră în Republica Federală Germania trebuie să prezinte un test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Acesta trebuie să fie în limba germană sau englez și efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul german sau să se testeze la cel mult 48 de ore după sosire.

Lucrătorii sezonieri sunt obligați să se deplaseze direct, cu minimizarea contactelor, și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de zece zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“).

Spania, Germania și Italia, țările cu cei mai mulți români infectați cu SARS-CoV-2

Respectarea acestei obligații de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de termenul uzual de zece zile numai dacă este efectuat un nou test începând cu a cincea zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. Mai multe informații pot fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.

Dacă persoanele care au sosit pe teritoriul german încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului), în decurs de zece zile de la momentul intrării devine obligatorie autoizolarea, chiar dacă rezultatul testului este negativ.

În Republica Federală Germania nu există un contract de muncă standard, ci o varietate de contracte, încheiate cu respectarea legislației muncii; angajatorii nu pot să deroge de la legislația muncii, cu excepția cazurilor în care acordă drepturi suplimentare în favoarea lucrătorilor.

Germania a înăsprit restricțiile și cere teste PCR cu rezultat negativ tuturor călătorilor, indiferent din ce zonă sosesc

Un contract de muncă poate fi încheiat verbal sau în scris. Angajatorul nu e obligat să pună la dispoziția lucrătorului un contract de muncă scris, acesta putând fi definit și prin ceea ce a fost convenit cu angajatorul verbal sau prin e-mail. În această situație, angajatorul trebuie să pună la dispoziția lucrătorului termenii contractuali esențiali în scris la cel mult o lună după angajare.

Cu toate acestea, este preferabilă încheierea contractului de muncă în formă scrisă. Angajatorul ar trebui să pună la dispoziția lucrătorului contractul de muncă redactat într-o limbă pe care acesta o înțelege. În caz contrar, lucrătorul ar trebui să dea contractul de muncă la tradus și apoi să semneze.

După semnarea contractului de către cele două părți, lucrătorul trebuie să păstreze o copie a acestuia, inclusiv pentru situațiile în care se ajunge la litigii ce necesită soluționare în instanță.

În legislația germană este reglementată angajarea pe termen scurt (până la 3 luni sau 70 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, perioadă care a fost extinsă la 5 luni sau 115 zile numai pentru perioada 1 martie – 31 octombrie 2020, în contextul pandemiei, având în vedere că numărul lucrătorilor sezonieri a scăzut foarte mult) și angajarea marginală (lucrătorii care au un venit mai mic de 450 EUR/lună), pentru care nu se rețin contribuții sociale obligatorii, cu excepția asigurării pentru accidente de muncă.

GERMANIA: Un măcelar român de la Tönnies și-a înjunghiat mortal un coleg compatriot

La începutul relației de muncă, angajatorul verifică dacă sunt îndeplinite condițiile pentru statutul de angajare pe termen scurt, pentru a nu fi depășite termenele menționate mai sus, luând în calcul și perioadele anterioare de angajare; pentru ca angajatorul să poată colecta informații despre locurile anterioare de muncă ale noilor angajați, aceștia trebuie să completeze un chestionar. Aceste chestionare sunt păstrate în arhivele angajatorului, împreună cu alte documente.

Începând cu data de 01.01.2021, salariul minim brut pe oră în Germania este de 9,50 Euro (în creștere față de 9,35 Euro până la 31.12.2020). Conform Asociației Sindicatelor din R.F. Germania (Deutscher Gewerkschaftsbund), salariul minim brut va crește în următorii ani până la 10,45 Euro, după cum urmează: de la 1 ianuarie 2021 – 9,50 Euro brut pe oră; de la 1 iulie 2021 – 9,60 Euro brut pe oră; de la 1 ianuarie 2022 – 9,82 Euro brut pe oră; de la 1 iulie 2022 – 10,45 Euro brut pe oră.

Legea prevede ca salariile să fie plătite cel târziu la sfârșitul lunii următoare în care s-a efectuat lucrarea. Odată cu plata, angajatorul este obligat să înmâneze lucrătorului statul de plată care trebuie să conțină cel puțin următoarele informații: numărul de ore lucrate, salariul brut lunar, suma deducerilor pentru impozitele pe venit, alte deduceri (de exemplu pentru cazare și masă, avansuri), suma plătită (salariul net).

Dacă lucrătorul a convenit cu angajatorul ca întregul salariu să fie plătit doar la sfârșitul activității sezoniere, lucrătorul trebuie să solicite obligatoriu facturile provizorii săptămânale prin WhatsApp sau alte platforme de comunicare și trebuie să-și noteze cu exactitate programul de lucru.

GERMANIA: Sforarul de Dâmbovița care duce măcelari la Tönnies

În cazul în care lucrătorul primește bani în avans, trebuie să solicite o chitanță cu suma exactă, scrisă inclusiv în cuvinte. Lucrătorii nu trebuie să semneze niciodată documente, chitanțe sau note necompletate sau al căror conținut nu îl înțeleg.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale din România încurajează lucrătorii români ca, în situația în care au probleme la muncă sau cu angajatorul în Germania, să apeleze gratuit linia telefonică de urgență a Mobilității Echitabile: 0800 0005602, programul fiind de luni până vineri între orele 9:00-12:00 și 13:00-17:00.

Apelurile se pot face doar de pe teritoriul Germaniei. Consilierii vorbesc limba română, vă răspund la întrebări și vă oferă ajutor.

Este important ca sesizările/plângerile/acțiunile în instanța de judecată să fie depuse la autoritățile germane ÎNAINTE de întoarcerea în România deoarece în legislația germană termenele de decădere sunt scurte.

De asemenea este recomandabil ca lucrătorii care depun sesizări/cereri/plângeri să menționeze autorităților germane faptul că se întorc în România și să specifice datele de contact: adresă poștală, adresă e-mail, telefon.

Germania este un stat federal, așa că organizarea locală a autorităților este diferită de la un land la altul. Pentru informații suplimentare legate de autoritățile cu competențe în domeniile muncii și socialului cetățenii se pot adresa biroului atașatului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în RF Germania (berlin.social@mae.ro).

Munca în AUSTRIA. Noi informații utile, publicate în limba română

În cazul în care prevederile legislative din domeniile muncii și social nu sunt respectate, lucrătorii români care sunt angajați ai firmelor din Germania trebuie să se adreseze autorităților enumerate mai jos:

Dacă apelați la instanțele pentru dreptul muncii numite Arbeitsgericht ,demersurile sunt gratuite.  În momentul depunerii cererii este posibil ca, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, petenții să aibă dreptul la un avocat și un traducător din oficiu (gratuit).

Solicitările pentru valorificarea drepturilor care se depun la Arbeitsgericht vizează multiple probleme legate de aplicarea normelor de dreptul muncii: concedierea cu/fără preaviz; recuperarea salariilor restante; recuperarea sumelor reprezentând ore suplimentare neremunerate; recuperarea sumelor aferente concediilor de odihnă/concediilor medicale etc.

Dacă o persoană are o dispută cu angajatorul, aceasta poate merge la Tribunalul Muncii din landul unde angajatul lucrează sau a lucrat. Tribunalul Muncii este prima instanță.

Autoritatea germană care se ocupă cu combaterea muncii fără forme legale se numește Finanzkontrolle Schwartzabeit Hauptzollamnt. Este important ca toți lucrătorii cărora nu le sunt respectate drepturile, de exemplu nu li s-au întocmit contracte de muncă, să depună o plângere la FKS împotriva angajatorului. Este important să știți că sumele neplătite de angajator aferente salariilor nu pot fi recuperate de FKS.

O altă autoritate la care lucrătorii români pot apela este Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă – Bundesagentur fur Arbeit, instituţie care are birouri în aproape toate localitățile Germaniei, inclusiv agențiile de tip JobCenter care oferă servicii integrate.

Alte instituţii la care puteţi apela sunt: autoritățile locale de sănătate publică – Gesundheitsamt care există în orice localitate din Germania, în localitățile mai mici se află în cadrul primăriilor, şi Casele de Asigurări de Sănătate – Krankenkasse.

Ghidul lucrătorului român în Germania poate fi descărcat AICI.

Cetățean german, urmărit general pentru exploatarea unor sezonieri din România

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!