Skip to content

Fraudă de 8,6 milioane de euro cu citostatice. Vizați sunt nouă medici, trei farmacişti şi doi manageri ai unor companii farma

Poliţia germană a efectuat pe 17 decembrie 2019 zeci de percheziții într-un dosar de fraudă contabilă cu citostatice în care prejudiciul este de cel puțin 8,6 milioane de euro.

Potrivit agenției de presă germane DPA, 47 de proprietăţi au fost percheziționate.

Au fost vizați nouă medici, trei farmacişti şi doi manageri de companii farmaceutice, conform Parchetului din Hamburg.

Operțiunea a avut loc în landurile Hamburg, Schleswig-Holstein şi Saxonia Inferioară, la ea luând parte 420 de poliţişti şi şase procurori.

„Vorbim despre mită şi corupţie în sectorul medical şi fraudă contabilă, amândouă în legătură cu prescrierea şi facturarea medicamentelor citostatice”, a menţionat o purtătoare de cuvânt a Parchetului, citată de sursa menționată.

Una dintre cele mai mari firme producătoare de citostatice este vizată de anchetă, Zyto Service GmbH.

Firma din Hamburg este acuzată că ar fi mituit medici pentru a obţine reţete pentru bolnavii de cancer.

Doctorii ar fi primit peste 500.000 de euro, împrumuturi nerambursabile, vehicule de lux și echipamente pentru cabinetele lor.

Reţetele ajungeau la o farmacie care avea legături cu firma producătoare şi erau trimise pentru decontare unor companii de asigurări într-un mod considerat ilicit de către anchetatori.

Printre firmele percheziționate s-au numărat Atlanta Health Group, Vivatis sau Antares.

În 2017, jurnaliștii germani de la RTL și Correctiv au publicat o anchetă în care au arătat de ce modelul de afacere al importatorilor germani de medicamente este unul controversat și care este legătura cu România.

Mulți pacienți de cancer nu-și primesc tratamentul vital din cauza prețului diferit din interiorul UE pentru același medicament.

De exemplu, Avastin, un medicament pentru bolnavii de cancer costă în România 279,40 euro, dar în Germania este 472,18 euro.

Firmele germane profită de această diferență de preț pentru că este rentabil să cumperi stocuri de medicamente din străinătate, cum ar fi România, fapt ce a dus la o criză a citostaticelor pentru bolnavii români de cancer.

130 de români mor zilnic din cauza lipsei medicamentelor pentru cancer, arată statisticile. Conform președintelui Asociației Bolnavilor de Cancer din România, aceste vieți ar putea fi salvate dacă ar exista acces imediat la medicamentele necesare.

La o conferință care a avut loc în aprilie 2017 în București, s-a făcut public nivelul exportului de medicamente: 48% dintre pastilele pentru bolnavii de cancer sunt trimise la export, 21% dintre cele pentru diabet și 64% dintre cele pentru boli rare.

Afacerea este simplă: importatorii nemți cumpără de la distribuitori din țări precum România medicamente ieftine și le vând la prețuri mai mari în Germania.

În câștig ies firmele de distribuție, iar în pierdere bolnavii, dar și sistemul asigurărilor de sănătate din Germania.

Conform publicației Ziarul Financiar, România a exportat în 2016 medicamente în valoare de 575 milioane de euro.

Aceste date se referă doar la exportul paralel în care medicamentele sunt cumpărate la un preț mic și revândute cu profit maxim în țări mai bogate.

În Franța, unde medicamentele sunt mai ieftine decât în Germania, există o strictă monitorizare a acestora, ceea ce nu se întâmplă în România.

Afacere mortală cu medicamente. Distribuitorii farma se îmbogățesc pe seama bolnavilor incurabili

Italia: Medicamente cu RANITIDINĂ, retrase din farmacii. Conțin o substanță potențial cancerigenă

ARGENTINA: Trei persoane, arestate la cererea SUA. Importau medicamente din România

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!