Skip to content

Germania a DECIS extinderea restricțiilor. Din 1 decembrie sunt permise numai întâlnirile între cinci persoane

Germania extinde restricțiile actuale de combatere a răspândirii noului coronavirus până la începutul lunii ianuarie, cu excepția cazului în care există o scădere dramatică a infectărilor, a declarat miercuri cancelarul Angela Merkel.

Vorbind după șapte ore de discuții cu șefii celor 16 landuri germane, Merkel a declarat că măsurile introduse la începutul lunii noiembrie, inclusiv limitele privind adunările private și închiderea barurilor, restaurantelor, facilităților de agrement și a obiectivelor culturale, nu pot fi ridicate, având în vedere ratele actuale de infectare.

Restricțiile vor fi păstrate „până pe 20 decembrie, dar presupunem că din cauza incidenței foarte mari a infectărilor, vor trebui să se aplice până la începutul lunii ianuarie, cu excepția cazului în care vom avea o scădere neașteptată”, a spus Merkel.

Merkel a adăugat că creșterea exponențială a noilor infectări s-a oprit. „Curba în creștere abruptă a devenit una plană, dar este doar un succes parțial. Nu putem nicidecum să fim mulțumiți de acest succes parțial”, a spus ea.

Cifrele zilnice se mențin pe aceeași linie, a spus Merkel la conferința de presă de la Berlin, miercuri înregistrându-se în Germania 18.633 de noi infectări cu coronavirus în 24 de ore.

Merkel a subliniat că este necesar un „efort puternic” din partea populației pentru ținerea sub control a infectărilor. „Încă nu ne-am atins obiectivul”, a spus Merkel.

Cancelarul a declarat că sărbătorile de Crăciun sunt „zile deosebit de importante”, dar a spus că perioada de iarnă va continua să fie una dificilă, prin urmare fiind important ca oamenii să evite orice contact social neesențial și să călătorească cât mai puțin posibil.

Germania a înregistrat un număr record de decese din cauza Covid-19 într-o singură zi. Autoritățile sanitare au raportat miercuri 410 noi decese legate de coronavirus în decurs de 24 de ore, cel mai mare număr de la începutul pandemiei.

Care sunt noile restricții/măsuri:

– Guvernul și landurile au fost de acord să înăsprească regulile privind contactele. Începând cu 1 decembrie, doar cinci adulți din maximum două gospodării vor avea voie să se întâlnească (în comparație cu 10 persoane în prezent). Copiii sub 14 ani sunt excluși de la această regulă.

– În perioada 23 decembrie – 1 ianuarie, regulile vor fi temporar relaxate. În acest timp fiind permise întâlniri cu maximum 10 persoane, indiferent de gospodăriile implicate. Din nou, copiii până la 14 ani sunt excluși.

– Nu va exista o interdicție generală privind focurile de artificii. Guvernul și landurile „recomandă” ca oamenii „să se abțină de la focurile de artificii de Revelion”. Cu toate acestea, utilizarea focurilor de artificii este interzisă în piețele și pe străzile aglomerate, pentru a se evita formarea unor grupuri mari de persoane.

– Obligația de a purta mască de protecție va fi extinsă și se va aplica și zonelor din afara magazinelor și parcărilor. „Populația este încurajată să facă cumpărăturile de Crăciun în timpul săptămânii, dacă este posibil”, se menționează în decizie. Magazinele vor avea, de asemenea, reguli de distanțare socială mai stricte.

– Barurile, restaurantele, facilitățile de agrement și culturale vor rămâne închise. Cazarea peste noapte va continua să fie asigurată numai în scopuri non-turistice.

– Vacanțele la schi trebuie evitate până pe 10 ianuarie. Germania va discuta despre acest subiect la nivelul UE pentru a încerca să se coordoneze cu alte țări.

– Școlile și grădinițele rămân deschise, însă în funcție de situație epidemiologică se pot lua decizii la nivel local

O altă întâlnire a cancelarului Angela Merkel cu șefii landurilor urmează să aibă loc pe 15 decembrie pentru a se reevalua situația.