Skip to content

Germania a scos Neamțul și Gorjul de pe lista județelor cu risc din România

Germania a actualizat lista zonelor de risc din România, județele Neamț și Gorj nemaifiind considerate regiuni cu pericol de infectare, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din România.

Până acum, alte trei județe au mai fost excluse din listă: Ialomița, Mehedinți și Timiș.

Potrivit MAE, care menționează recenta decizie a autorităților germane, 13 județe și Bucureștiul se află pe lista zonelor de risc: Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

Persoanele din zonele de risc care intră în Germania sunt obligate să completeze un „formular de debarcare” Public Health Passenger Locator Form. Varianta în limba română poate fi accesată AICI.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire.

De la această obligativitate există două excepții: prima se aplică persoanelor care prezintă un test COVID -19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză care trebuie păstrat cel puțin 14 zile după intrare; cea de-a doua se aplică persoanelor care pot să efectueze testul în cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligația de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării.

Testarea se poate efectua gratuit direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate, mai multe informații putând fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.

Dacă persoanele în cauză prezintă simptome specifice COVID-19, excepțiile enunțate mai sus nu se mai aplică. În acest caz, devine obligatorie efectuarea perioadei complete de autoizolare chiar dacă prezintă testul negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Republica Federală Germania sau dacă îl efectuează în cel mult 72 ore de la intrarea pe teritoriul german și rezultatul acestuia este negativ.

Tranzitarea teritoriului german nu este condiționată de obligațiile mai sus-menționate. În timpul tranzitului, este necesară evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție (distanțare socială, igienă, mască), fiind permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic, vizite etc.

În cazul neîndeplinirii obligațiilor aferente testării, respectării măsurii autoizolării sau a condițiilor de tranzit, autoritățile germane pot aplica sancțiuni în valoare de până la 25.000 EUR.

Regulile generale de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale la următorul link: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

ate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

GERMANIA: Merkel, în favoarea unei amenzi minime de 50 de euro pentru nepurtarea măștii

GERMANIA intensifică monitorizarea persoanelor aflate în carantină

Polițiști din GERMANIA, răniți de un bărbat care a refuzat să poarte mască într-un supermarket