Skip to content

GERMANIA: Greva mecanicilor de locomotive provoacă haos în țară

Greva naţională de două zile declanşată de sindicatul mecanicilor de locomotivă de la Deutsche Bahn produce haos în cea mai mare economie a Europei, informează DPA preluată de Agerpres.

Deutsche Bahn a anunţat că a anulat 75% dintre trenurile pe distanţe lungi din cauza grevei care a început pe 10 august. Ea a fost declanșată de cei de la trenurile de marfă şi s-a extins în întreaga reţea naţională. Protestul s-ar putea prelungi până vineri la ora 02:00.

„Primele efecte ale grevei încep să fie resimţite”, a declarat preşedintele sindicatului mecanicilor de locomotivă (GDL), Claus Weselsky. El a făcut un apel către conducerea Deutsche Bahn să vină cu o nouă ofertă de majorare a salariilor pentru a pune capăt protestului.

Pe de altă parte, Lufthansa a introdus avioane mai mari pe rutele interne pentru a face faţă fluxului de pasageri, iar companiile de autobuze care rulează pe distanţe lungi au raportat o creştere a cererii, chiar și cu 70% comparativ cu săptămâna precedentă.

GERMANIA: Sforarul de Dâmbovița care duce măcelari la Tönnies

Directorul de personal de la Deutsche Bahn a criticat acțiunea greviștilor, dar a precizat că echipa managerială este gata să revină la masa negocierilor. „Şi noi vrem ca angajaţii noştri să fie plătiţi rezonabil”, a declarat el, adăugând că oferta conducerii este una rezonabilă.

Greva a fost declanașată în urma eșecurilor privind salariul din noul contractul de muncă. Deutsche Bahn propunea o majorare salarială de 1,5% începând din ianuarie 2022, urmată de o alta de 1,7% începând din martie 2023.

Sindicatul mecanicilor de locomotivă a respins oferta susținând că e prea mică și au cerut o majorare de 1,4% încă de anul acesta, un bonus de 600 de euro, și o altă majorare de 1,8% în 2022.

Potrivit Agerpres, ultimul mare conflict social la Deutsche Bahn a avut loc între 2014 şi 2015 când, timp de aproape nouă luni, sindicatul GDL a organizat nouă greve de amploare. Cea mai lungă dintre ele a avut loc în mai 2015 și a durat șase zile.

GERMANIA: Fermierii amenință sezonierii români cu dosare penale – VIDEO