Skip to content

Germania interzice intrarea lucrătorilor sezonieri străini pe teritoriul ei începând de astăzi

intrare germania iunie 2022 restrictii

Germania a anunţat miercuri, 25 martie, că interzice intrarea lucrătorilor sezonieri străini pe teritoriul ei, una dintre măsurile de combatere a extinderii pandemiei cu noul coronavirus, în ciuda opoziţiei sectorului agricol aflat în criză de forţă de muncă înaintea unor recolte importante, potrivit AFP.

„Lucrătorii sezonieri nu vor mai fi autorizaţi să intre în Germania, în cadrul controalelor noastre la frontiere”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, precizând că această regulă se aplică începând de miercuri la ora locală 17:00.

Interdicţia este valabilă inclusiv pentru cetăţenii statelor membre ale UE, care furnizează cel mai semnificativ contingent de lucrători sezonieri pentru exploataţiile agricole germane, în special români și polonezi.

Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, potrivit datelor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat în ultimele zile Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă pentru strângerea recoltelor, în timp ce închiderea graniţelor mai multor state din Europa Centrală şi de Est din cauza coronavirusului împiedică numeroşi lucrători sezonieri să se deplaseze în Germania.

„Aceste restricţii sunt indispensabile pentru încetinirea propagării infecţiei” în Germania, unde până miercuri erau confirmate peste 34.000 de cazuri de COVID-19, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne.

În consecință, sparanghelul, de exemplu, riscă să devină o raritate pe mesele germanilor din cauza unei penurii de lucrători sezonieri care să se ocupe de recoltare, în contextul restricţiilor de circulaţie impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Pentru a rezolva problema acestui deficit de forţă de muncă, ministrul german al Agriculturii, Julia Klockner, a sugerat deja ca în acest sector să fie angajaţi şomeri, migranţi şi personal din sectorul HORECA, afectat în prezent de restricţiile menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Sectorul agricol german are nevoie imediat de circa 30.000 de lucrători sezonieri şi de aproximativ 85.000 în luna mai, a precizat Julia Klockner.

În Franţa, unde sectorul agricol se confruntă cu aceeaşi problemă, ministrul agriculturii Didier Guillaume a lansat un apel către „armata de bărbaţi şi femei care nu mai au activitate” din cauza măsurilor împotriva pandemiei de coronavirus ”să se alăture marii armate a agriculturii franceze”. (Agerpres)

Restricții severe în Germania: Timp de două săptămâni, interzis contactul între persoane la mai puțin de 1,5 metri

CORONAVIRUS: Care sunt drepturile românilor care muncesc în Germania

GERMANIA/Coronavirus: Ministrul de Interne a refuzat să dea mâna cu Angela Merkel – VIDEO