Germania intră în a doua etapă de relaxare a restricțiilor începând din 4 martie

Din 4 martie, Germania va implementa a doua fază a planului său de redeschidere Covid după ce a anunțat la mijlocul lunii februarie că va relaxa treptat majoritatea restricțiilor sale legate de Covid în trei etape.

În plus, începând din 3 martie, ora 00:00, Germania va elimina toate țările de pe lista statelor cu risc ridicat, inclusiv România. Va rămâne însă obligatorie prezentarea dovezii de vaccinare, vindecare sau testare negativă la intrarea în Germania.

În prima etapă a planului de redeschidere anunțat pe 16 februarie, s-a renunțat la restricțiile de contact pentru persoanele vaccinate și vindecate. Cu toate acestea, persoanele nevaccinate au voie să se întâlnească doar cu cele din propria gospodărie și cu două persoane dintr-o altă gospodărie. Această restricție rămâne în vigoare până pe 20 martie. Copiii cu vârsta de până la 14 ani nu sunt incluși în regulament.

De asemenea, restricțiile au fost atenuate în sectorul comerțului cu amănuntul din Germania, fiind permis accesul în magazine fără a fi nevoie să se prezinte dovada vaccinării complete sau vindecării (regula 2G). Obligativitatea mîștii a fost păstrată.

În a doua etapă, restricțiile vor fi relaxate suplimentar începând din 4 martie având în vedere îmbunătățirea situației epidemiologice din Germania.

Accesul la restaurante, baruri, cafenele și hoteluri se va deschide din nou pentru persoanele nevaccinate începând din 4 martie.

Însă se va aplica regula 3G, ceea ce înseamnă că trebuie să se prezinte dovada vaccinării, vindecării sau un test recent negativ Covid-19.

Până în prezent, regula 2G-plus a fost în vigoare, ceea ce însemna că numai persoanele vaccinate/vindecate cu un test negativ sau o doză booster aveau  voie să ia masa în interior.

Se redeschid cluburile de noapte

Cluburile de noapte și alte locuri de dans, cum ar fi discotecile, au fost închise în Germania de la sfârșitul lunii decembrie (și chiar mai mult timp în unele regiuni) ca răspuns la varianta Omicron a Covid-19. Dar vineri, 4 martie, își pot redeschide porțile publicului. Tanzverbot, interdicția de a dansa, va fi ridicată.

Există totuși reguli stricte. Doar persoanele care sunt vaccinate, vindecate, vaccinate cu doza booster sau prezintă un test Covid negativ (așa-numita regulă 2G-plus) vor putea intra în cluburi și locuri de dans.

Ce se va mai schimba pe 4 martie în Germania?

În viața publică, regula 3G se aplică în cea mai mare parte – de exemplu, la coafor, în sala de fitness sau în restaurante/cafenele/baruri.

Aceasta înseamnă că persoanele nevaccinate trebuie să prezinte dovada unui test Covid-19 negativ recent (de obicei din aceeași zi sau în ultimele 24 de ore) pentru a intra într-un loc public. Persoanele vaccinate și vindecate trebuie să prezinte dovada imunității lor.

Cu toate acestea, regula 2G se va aplica în unele cazuri, inclusiv pe stadioane de fotbal și la concerte.

Regulile de capacitate vor fi, de asemenea, relaxate pe 4 martie. În interior va fi permisă ocuparea până la 60% din capacitatea maximă – cu maximum 6.000 de persoane. În aer liber va fi permisă o capacitate de până la 75% (cu maximum 25.000 de persoane). Acest lucru se va aplica, de exemplu, meciurilor de fotbal și concertelor.

Restricțiile de călătorie

Vor fi, de asemenea, modificări ale restricțiilor de călătorie. Începând din 3 martie, doar regiunile cu variante dominante de virus care au „proprietăți cauzatoare de forme mai grave” decât Omicron vor fi incluse pe lista cu risc ridicat a Institutului Robert Koch, care fac obiectul unor reguli stricte de călătorie.

Va rămâne însă obligatorie prezentarea dovezii de vaccinare, vindecare sau testare negativă la intrarea în Germania.

Germania este pe cale să renunțe la toate regulile de amploare Covid începând cu 20 martie. Măsurile de bază precum măștile vor rămâne în vigoare.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!