Skip to content

Germania legalizează iarba de la 1 aprilie. Nu e păcăleală!

Germania legalizează marijuana de la 1 aprilie 2024

În urma unor dezbateri îndelungate și intense în cadrul guvernului german condus de Olaf Scholz, legalizarea canabisului în scop recreativ este programată să intre în vigoare la 1 aprilie.

Anunțul a fost făcut vineri, 2 februarie, de către deputații din coaliția de guvernare, cu toate că subiectul a stârnit disensiuni în rândul partidelor care formează această coaliție, respectiv social-democrații (SPD), Verzii și liberalii din FDP.

Textul legalizării, adoptat în august de consiliul de miniștri, a fost supus dezbaterilor în Bundestag, unde au existat opoziții din partea unor grupuri parlamentare, în special din partea SPD. Deputații au convenit asupra unei evaluări rapide a impactului legalizării asupra protecției copiilor și adolescenților, precum și asupra reducerii crimei organizate. Această evaluare va include și expertiza poliției judiciare, conform vicepreședinților celor trei grupuri parlamentare.
Citiți și: Salariul minim aplicabil în Germania în 2024 și 2025

Reforma, considerată „un pas major înainte pentru o politică modernă în materie de droguri”, conform unui comunicat comun, va face din Germania una dintre țările cu cele mai liberale legi privind canabisul din Europa.

Reglementările vor permite achiziționarea de canabis în cantități limitate de maximum 25 de grame pe zi prin intermediul asociațiilor non-profit. De asemenea, cetățenii vor avea posibilitatea să cultive până la trei plante de canabis pentru consum personal.

Cu toate acestea, deținerea și consumul de canabis vor rămâne interzise tinerilor sub 18 ani. Opoziția conservatoare, sindicatele polițiștilor și anumiți deputați ai SPD au contestat reforma, susținând că aceasta nu va face decât să sporească riscurile legate de siguranța publică.
Citiți și: Arnold Schwarzenegger, reținut de vameși la sosirea în Germania

După adoptarea formală a legii în Bundestag, programată în săptămâna începând cu 19 februarie, aceasta va fi supusă aprobării Bundesrat pe 22 martie. Cu toate acestea, interdicția de canabis, în vigoare de peste 40 de ani, este aproape sigur că va fi ridicată începând cu 1 aprilie, marcând o schimbare semnificativă în politica germană privind substanțele psihoactive.