Germania, ministrul Agriculturii: „Carnea este prea ieftină. Acest lucru nu mai este acceptabil”

După ce descoperirea unui focar de coronavirus la abatorul de la Gütersloh a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania şi la dependenţa de mâna de lucru a muncitorilor emigranţi, în special din România, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, vrea să reducă dependenţa gospodăriilor germane de carnea ieftină.

“Carnea este prea ieftină. Publicitatea care pune accent pe preţurile reduse la carne nu se potriveşte cu sustenabilitatea… Acest lucru nu mai este acceptabil”, a declarat ministrul german al Agriculturii, într-un interviu acordat Reuters.

Carnea cu preţuri reduse, de la salam şi până la tradiţionalii cârnaţi, este un produs alimentar de bază pentru mulţi consumatori germani, însă descoperirea unui focar de COVID-19 la unul dintre cele mai mari abatoare din Germania a ridicat semne de întrebare cu privire la unele din practicile urmate pentru a menţine preţurile la un nivel atât de scăzut.

Eforturile de identificare a persoanelor afectate de coronavirus au fost îngreunate de faptul că unele abatoare nu au putut furniza adresele la care locuiesc unii angajaţi, pentru că lucrau cu firme subcontractoare care le furnizau muncitori emigranţi. De asemenea, chiar şi unele firme subcontractoare se bazau la rândul lor pe alte firme subcontractoare care să le aducă muncitori.

Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, a criticat ceea ce el a numit sistemul de “sub-sub-subcontractare” în abatoare şi a introdus noi legi care le obligă să angajeze personal în mod direct.

În plus, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, intenţionează să introducă şi alte măsuri pentru a răspunde la ceea ce a catalogat drept “consecinţele serioase” ale presiunilor preţului scăzut al cărnii asupra bunăstării animalelor, condiţiilor de lucru din abatoare şi veniturilor fermierilor. Kloeckner s-a declarat conştientă de faptul că măsurile pe care le are în vedere ar putea determina unele firme să îşi mute afacerile peste hotare, ceea ce ar însemna că autorităţile germane nu vor mai putea controla respectarea standardelor.

Kloeckner a propus şi un comision pentru bunăstarea animală care să îi recompenseze pe fermierii care sunt preocupaţi să asigure animalelor lor condiţii mai bune, iar pentru a contracara riscul ca abatoarele să se mute peste hotare va promova o etichetă europeană cu privire la bunăstarea animală care să fie aplicată pe produsele din carne.

“Carnea nu ar trebui să fie un produs de lux accesibil doar celor bogaţi, dar nici un produs junk de zi cu zi”, a spus oficialul german, la o întâlnire cu reprezentanţii industriei cărnii şi ai sectorului de retail.

Potrivit portalului Numbeo, un kilogram de pulpă de vită costă 10,64 euro în Germania, faţă de 16,67 euro în Franţa, 14,58 euro în Olanda şi 12,32 euro în Danemarca.

Asociaţia Procesatorilor de Carne din Germania (VDF) a spus că sectorul va accepta modificări.

“Sectorul a decis să renunţe la sistemul muncitorilor subcontractori în abatoare, precum şi la tăierea şi procesarea cât mai rapid posibil a cărnii”, a declarat directorul VDF, Heike Harstick.

De asemenea, Asociaţia Fermierilor Germani (DBV) a anunţat şi ea că sprijină măsurile avute în vedere de Guvern cu privire la abatoare.

Luate împreună, planurile ministrului Agriculturii şi intenţia Guvernului de a ridica standardele privind munca în sectorul procesării cărnii cu siguranţă vor duce la scumpirea acesteia şi vor afecta avantajul competitiv de care se bucură Germania în acest domeniu comparativ cu alte ţări din Europa Occidentală, a declarat analistul OECD, Hubertus Gay.

Acesta a recunoscut însă că este prea devreme să spună cât de mare va fi acest impact.

Alţi analişti sunt de părere că impactul asupra preţurilor din comerţul cu amănuntul va fi unul relativ moderat.

“Nutreţul reprezintă cea mai mare parte a costurilor în producţia de carne, iar costul procesării are o pondere relativ mică în preţul unui kilogram de carne”, consideră analistul băncii olandeze Rabobank, Stefan Vogel. (Agerpres)

GERMANIA: Alți șapte români bolnavi de Covid-19 au murit. Totalul este de 14 în această țară

Avertizare MAE pentru românii care călătoresc în Germania

GERMANIA: O româncă condamnată pentru furt s-a dus singură la poliție să-și plătească amenda care o scutea de închisoare

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?