Skip to content

GERMANIA: Românii, obligați să prezinte test negativ Covid începând cu 11 ianuarie

Autoritățile germane au introdus începând cu 11 ianuarie 2021 obligația prezentării un test PCR sau antigen negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul german sau să se testeze imediat după sosire.

Această obligație este valabilă pentru toate persoanele care sosesc din zone de risc, inclusiv din România. Testul trebuie să fie în limba germană sau engleză, se arată într-un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe – MAE.

Persoanele care vin din țări de risc trebuie să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare pentru o perioadă de zece zile de la sosire. Autoritățile din fiecare land verifică atât aleatoriu respectarea carantinei, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice obișnuite.

Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de termenul de zece zile numai dacă este efectuat un nou test începând cu a cincea zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. Mai multe informații pot fi obținute la linia telefonică specială 116 117.

GERMANIA anunță oficial prelungirea restricțiilor până pe 31 ianuarie. Merkel: „Măsurile pe care le-am decis sunt drastice”

Dacă persoanele care au sosit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de zece zile de la momentul intrării în Germania, devine obligatorie autoizolarea, chiar dacă rezultatul testului este negativ. În plus, trebuie imediat contactată autoritatea locală de sănătate.

Înregistrarea se face online și după oferirea datelor personale solicitate, autoritatea locală de sănătate trimite un document de confirmare. Acesta trebuie să fie disponibil și să poată fi prezentat (la cerere) în momentul intrării în Germania. Întreaga procedură se efectuează pe pagina de internet la www.einreiseanmeldung.de.

Persoanele care nu se pot înregistra în format digital vor completa un formular substitut a cărui variantă în limba engleză poate fi descărcată la: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/2020-11-06_Ersatzmitteilung_engl.pdf.

Autoritatea locală de sănătate responsabilă și datele de contact ale acesteia pot fi identificate în funcție de codul poștal al localității pe raza căreia este efectuată carantina, informațiile fiind valabile pe site-ul https://tools.rki.de/PLZTool/.

Persoanele care se află în tranzit, care nu rămân mai mult de 24 de ore pe teritoriul german, care efectuează vizite din motive familiale (la rude de gradul I sau soți cu reședințe diferite) de până în 72 de ore, care asigură transportul profesional de persoane și de mărfuri etc. sunt scutite de la efectuarea carantinei.

Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă, mască etc. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte etc.

Bolid de lux furat în Germania, confiscat în România după ce a parcat ilegal

În cazul neîndeplinirii obligațiilor aferente testării, respectării măsurii autoizolării sau a condițiilor de tranzit, autoritățile germane pot aplica sancțiuni în valoare de până la 25.000 EUR.

Toate restricțiile și măsurile adoptate la nivelul fiecărui land german pot fi, în mai multe limbi de circulație internațională, pe site-ul Cancelariei Federale: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

MAE recomandă românilor să obțină Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate anterior intrării în Germania. Acest card se obține prin cerere adresată Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia se află:

http://www.cnas.ro/page/modalitatile-de-eliberare-i-utilizare-a-cardului-european.html.

Guvernul federal german și guvernele landurilor au adoptat o serie de măsuri care, așa cum am precizat, intră în vigoare la data de 11 ianuarie 2021. Aceste măsuri restricționează contactele sociale și libertatea de mișcare a persoanelor și vor fi valabile până pe 31 ianurie, cel puțin.

Sunt limitate întâlnirile private la cel mult o singură altă persoană care nu locuiește în aceeași gospodărie, precum și deplasările la mai mult 15 km de la domiciliu în districtele unde se înregistrează o incidență a infectărilor la șapte zile de peste 200 la 100.000 de locuitori. Deplasarea se poate face dacă există un motiv temeinic și justificabil.

Școlile și grădinițele rămân închise și vor funcționa în regim online până la sfârșitul lunii ianuarie. Se acordă zece zile suplimentare de concediu pentru îngrijirea copiilor (20 de zile în cazul familiilor monoparentale).

GERMANIA: Doi români, arestați în cadrul unor controale efectuate în gări. Unul nu-și plătise o amendă de 300 de euro

Comerțul cu amănuntul nu mai este permis, cu excepția produselor alimentare și a bunurilor necesare. Magazinele care comercializează astfel de produse pot rămâne deschise cu condiția respectării măsurilor de igienă, a controlării accesului și evitării cozilor.

Serviciile din domeniul îngrijirii personale: coafură, cosmetică, masaj, tatuaje și altele similare vor fi închise. Tratamentele necesare din punct de vedere medical, de exemplu fizioterapie, terapie ocupațională și logoterapie, podologie etc. sunt încă posibile.

Restaurantele și barurile rămân închise, fiind permisă numai livrarea sau ridicarea de comenzi pentru consum la domiciliu. Este interzisă consumarea alimentelor pe loc. De asemenea, este interzis consumul de băuturi alcoolice în locuri publice.

Instituțiile și facilitățile destinate activităților recreative și de divertisment rămân închise. Ceremoniile religioase, precum și întâlnirile altor comunități religioase, sunt posibile numai în anumite condiții care sunt stabilite de Ministerul federal de interne împreună cu comunitățile religioase.

Este obligatorie purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun şi în magazine, precum și respectarea regulilor de igienă și păstrarea distanței sociale (1,5m) în spațiul public. Masca trebuie purtată inclusiv în zonele publice în care nu este posibilă păstrarea distanței minime recomandate. Nerespectarea acestei obligații este sancționată cu amendă de minimum 50 EUR.

Guvernul federal și landurile vor intensifica controalele pentru a asigura respectarea măsurilor adoptate, inclusiv prin controale inopinate și mai ales în zonele de frontieră.

Carantină 14 zile la sosirea din Germania, Austria, Italia și Marea Britanie. Zborurile dinspre și către Regatul Unit, reluate