În urma presiunilor, Merkel a decis eliminarea treptată a restricțiilor. Starea de alertă va fi menținută

Cancelarul Angela Merkel a acceptat pe 3 martie reducerea treptată a restricțiilor, cedând astfel nemulţumirii crescânde a populației, dar și a propriului guvern, informează Agerpres care preia o știre AFP.

Merkel și liderii landuri federale au ajuns la un acord asupra unui calendar pentru relaxarea măsurilor de izolare intrate în vigoare de la sfârşitul anului trecut. Negocierile au durat aproximativ zece ore.

Potrivit unui sondaj, măsurile restrictive sunt în prezent acceptate numai de o treime dintre germani. La începutul anului, două treimi erau de acord cu acestea.

Restricţiile vor fi totuși prelungite până cel puţin pe 28 martie. Reuniunile private vor fi posibile începând cu 8 martie între două familii, dar numărul total de persoane nu trebuie să fie mai mare de cinci. Librăriile, florăriile şi şcolile de şoferi s-au redeschis deja în unele landuri.

Germania a prelungit restricțiile de la frontiera cu Cehia și landul austriac Tirol

Merkel a cedat în faţa landurilor federale legat de prag de incidenţă de 35 la 100.000 sub care s-ar trece la ridicarea altor restricţii. S-a acceptat un prag de 50 pentru redeschiderea restaurantelor în aer liber, sectoarelor culturale şi sportive începând cu sfârșitul lunii martie. Peste pragul de incidență de 100 în trei zile consecutive, restricţiile severe vor fi reintroduse imediat.

La ultima conferință pe 10 februarie, Merkel și guvernatorii au stabilit un obiectiv de 35 de cazuri săptămânale noi la 100.000 de locuitori înainte de a lăsa redeschiderea magazinelor mici, muzeelor ​​și a altor afaceri.

Merkel a declarat că acești pași sunt unii spre deschidere, dar nu este exclus să se revină la măsurile anterioare. Ea a promis că „primăvara 2021 va fi diferită de primăvara de acum un an”.

Regiunile în care ratele de infecție sunt relativ scăzute, deși nu sunt atât de scăzute pe cât se prevedea anterior, vor putea deschide magazine neesențiale, muzee și alte facilități pe o bază limitată.

Cele mai multe magazine au fost închise la nivel național din 16 decembrie. Restaurantele, barurile, facilitățile sportive și de agrement au fost închise din 2 noiembrie, iar hotelurile au permis doar să găzduiască călătorii de afaceri.

Regiunile pot deschide magazine neesențiale luni viitoare dacă infecțiile săptămânale sunt sub 50 la 100.000 de locuitori și permit cel puțin oamenilor să colecteze bunuri precomandate și să viziteze muzee și grădini zoologice cu programări peste acest nivel.

Dacă infecțiile sunt „stabile” sub 50 de puncte, două săptămâni mai târziu, regiunilor li se va permite să deschidă teatre, cinematografe, zone în aer liber ale restaurantelor și să permită unele sporturi în interior. După alte două săptămâni, pot permite evenimente în aer liber cu până la 50 de participanți și pot face sport în interior.

Angela Merkel afirmă că Germania a intrat „în al treilea val” al pandemiei

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 și de persoanele aflate în terapie intensivă a scăzut în ultimele săptămâni în Germania.

Potrivit Bild, mai mult de 90% dintre pacienții grav bolnavi de Covid-19 din Germania sunt migranți la origine. Experții din domeniul sănătății au avertizat că musulmanii și alte grupuri minoritare reprezintă o proporție masivă de pacienți. Șeful Institutului Robert Koch consideră că acesta este un subiect tabu și că imamii ar trebui să se implice mai mult.

Thomas Voshaar, medicul șef al unui spital de pneumologie din Germania, a declarat că un sondaj efectuat la cei mai importanți medici a constatat că mulți dintre cei mai bolnavi pacienți erau ceea ce el a descris drept „pacienți cu bariere de comunicare”.

Un alt motiv pentru care există un număr atât de mare de bolnavi în rândul acestor categorii este nerespectarea regulilor și faptul că mulți trăiesc în comunități închise.

Pe 3 martie, Institutul Robert Koch a precizat că din analiza a aproape 25.000 de probe a reieșit că varianta britanică reprezintă aproximativ 46%, dublu față de acum două săptămâni.

Merkel și șefii landurilor vor discuta din nou pe 22 martie pentru a discuta despre posibili pași către deschiderea vieții publice.

Comisia Europeană avertizează Germania cu privire la haosul creat din cauza interdicțiilor de la frontieră

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!