Skip to content

ISTERIE neîntemeiată printre imigranții UE din Germania: „Dacă nu ai un loc de muncă, pleci acasă!”

Totul a început după ce pe 19 septembrie un post de radio din Köln a informat că mai mulți italieni au primit o scrisoare prin care li se recomandă să părăsească Germania dacă nu mai au dreptul să primească ajutoare sociale și nici nu își caută un loc de muncă.

În cadrul transmisiunii a intervenit o italiancă care a emigrat în Germania în 2013: „Mi-au comunicat că am 15 zile la dispoziție, având în vedere că nu mă pot întreține, să-mi găsesc un loc de muncă. Altfel, mă vor repatria și chiar îmi vor plăti călătoria mie și fetițelor mele, dacă nu sunt în stare să o plătesc eu”. Femeia a mai povestit că după ce a încetat să lucreze din cauză că a rămas însărcinată, s-a dus să ceară ajutor social. După trei luni de așteptare, italianca ar fi fost chemată la Biroul Imigrări care i-a dat ultimatumul, scrie agenția italiană de presă Ansa.

Cazul a suscitat reacții critice din partea mai multor politicieni italieni și ziarele au scris articole cu titluri care au băgat spaima în imigranții UE plecați la muncă în Germania cu visul unei vieți mai bune.

Pentru a clarifica situația și a asigura imigranții, inclusiv români, că nu există o acțiune de repatriere forțată în masă, Tommaso Pedicini, redactorul-șef al postului de radio, a publicat precizări privind emisiunea despre scrisorile primite de italieni din Germania.

În primul rând, Pedicini scrie în comunicat că postul de radio se distanțează de interpretările și concluziile multor colegi din presa italiană și explică în ce condiții pot fi primite asemenea scrisori.

„Pe baza normelor germane în vigoare, după un an de muncă se are dreptul la încasarea ajutorului de șomaj, care are o durată de șase luni. Timp de alte șase luni, în cazul în care se face cerere, se pot primi ajutoare sociale. După depășirea acestei perioade, dacă persoana în cauză nu are reședința în Germania de cel puțin cinci ani, sau dacă desfășoară o activitate de muncă de cel puțin 10,5 ore săptămânal, nu mai primește ajutoare de protecție socială.

Se întâmplă astfel ca unele primării, după ce au primit informări de la Jobcenter (oficiile locale de forță de muncă) privind cereri de reînnoire a ajutorului social, peste cele 6 luni garantate automat, văzând că nu se îndeplinesc condițiile cerute de lege (cum am spus, 5 ani de rezidență sau activitate de muncă de cel puțin 10,5 ore săptămânal), să le „recomande” cetățenilor UE să părăsească Germania dacă nu pot demonstra că sunt în căutarea unui loc de muncă”, explică Pedicini. Așadar, nu există nicio repatriere forțată.

„Faptul că unele primării, în fața unui refuz legitim de a acorda ajutoare sociale, invită la părăsirea teritoriului federal, deși este vorba de cetățeni comunitari, este un fapt discutabil”, adaugă redactorul-șef.

Însă adevărul este că „recomandarea” primăriilor de a părăsi Germania poate să fie primită mai des acum după ce precedentul guvern Merkel a prelungit timpii pentru primirea unui ajutor social de „ultimă instanță”, adică pentru cei care nu au lucrat niciodată sau nu lucrează de ani de zile. Înainte era de-ajuns să ai reședința în Germania de numai trei luni, acum trebuie să aștepți cinci ani. O măsură decisă de fostul ministru al Muncii, Andrea Nahles, pentru a face față partidelor conservatoare și celor de dreapta care de ani de zile se revoltă împotriva așa-numitului „turism social” al multor cetățeni, inclusiv comunitari.