Skip to content

Merkel a cerut o întâlnire urgentă cu premierii landurilor pentru stoparea noului val de COVID-19

Angela Merkel a cerut pe 10 noiembrie o întâlnire urgentă cu premierii landurilor din cauza unui nou record al cazurilor de COVID-19, relatează agenţia DPA preluată de Agerpres.

Cancelarul intenționează să se pună de acord cu liderii landurilor în privința măsurilor de stopare a noului val. Una dintre temele ce vor fi discutate va fi accelerarea vaccinării.

Miercuri a fost anunţat şi un record zilnic al vaccinărilor, aproximativ 312.000 de doze fiind administrate în ziua anterioară. Peste 67,3% din populaţia Germaniei este la ora actuală vaccinată cu schema completă.

Ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn a anunţat că a elaborat un proiect legislativ care va permite populaţiei să efectueze gratuit cel puţin un test rapid de COVID-19 pe săptămână.

Starea de urgenţă la nivel naţional va expira la 25 noiembrie, ceea ce înseamnă că restricţiile vor expira dacă nu vor fi prelungite printr-un vot al parlamentului, mai scrie sursa citată.

Germania a început să se confrunte cu un nou val la jumătatea lunii octombrie. Spahn a promis în vară că nicio persoană vaccinată nu va fi supusă unor măsuri restrictive de tip lockdown în toamnă.

Pe 28 octombrie, Asociaţia spitalelor din Germania a avertizat că unitățile de terapie intensivă vor fi suprasolicitate din cauza exploziei infecțiilor cu Sars-Cov-2.

Șase zile mai târziu, pe 3 noiembrie, Spahn a cerut o înăsprire a măsurilor pentru persoanele nevaccinate, acestora urmând fie să le fie interzis accesul în anumite locuri publice, fie să plătească singuri testele PCR.

„Al patrulea val al pandemiei evoluează, din păcate, aşa cum ne temeam pentru că numărul persoanelor vaccinate nu este suficient”, a declarat directorul Institutului Robert Koch din Berlin (RKI).

Cazurile de contaminări cu COVID-19 au crescut  în Germania lafinalul concediilor, în toamnă.  Merkel a pledat ca vaccinarea să nu fie obligatorie, dar a explicat că „între două şi trei milioane de germani de peste 60 de ani nu sunt în continuare vaccinaţi”.

Pe 4 noiembrie, Germania a raportat un record zilnic de noi infectări cu coronavirus, precedentul datând din 18 decembrie 2020. În total, numărul deceselor ajungând la un total de 96.192.

Din cauza numărului mare de infecții, începând din 8 noiembrie, landul Saxonia, permite accesul la evenimente şi în locuri cum ar fi restaurantele şi barurile doar pentru persoanele vaccinate sau vindecate de COVID-19.

Saxonia are cea mai mare incidenţă cumulată din Germania și doar jumătate din populaţie este vaccinată. La sfârșitul săptămânii trecute, câteva mii de persoane au manifestat la Leipzig, cel mai mare oraş al landului, împotriva acestor măsuri. Poliția a arestat 24 de persoane.

Saxonia, Turingia și Bavaria sunt celelalte landuri care au înregistrat o rată mare de incidență a cazurilor de Covid-19. Bavaria a pus în aplicare măsuri stricte. Un test antigen negativ nu va mai fi suficient pentru a avea acces în spațiile interioare, ci va fi necesar un PCR. În plus, în aceste spaţii şi va fi din nou necesară purtarea măştilor FFP2.

Tot pe 8 noiembrie, RKI a anunțat că Germania a atins un nivel record al incidenţei la şapte zile a cazurilor de COVID-19, cu 2.011 cazuri la 1.000.000 de locuitori, precedentul fiind din 22 decembrie 2020, cu 1.976 la 1.000.000 milion de persoane.

Noile măsuri sunt cele mai stricte luate în Germania împotriva persoanelor nevaccinate. Vor fi exceptaţi doar copiii şi persoanele care nu pot fi vaccinate anti-COVID-19 din motive medicale.

AUSTRIA: Nevaccinații vor primi scrisori de avertizare privind riscul îmbolnăvirii de Covid-19