Mitul eficienței germane, spulberat de cum decurge vaccinarea anti-Covid-19

Germania este lăudată în lume pentru capacitatea sa de a face lucrurile temeinic, dar cei care locuiesc aici văd o relație mai complicată cu eficiența. Lansarea vaccinului a făcut lumină asupra acestor probleme, scrie jurnalistul James Jackson (Deutsche Welle) într-un articol publicat în The Local.

„Made în Germany” nu este doar un slogan. Vaccinul BioNTech / Pfizer a fost literalmente inventat, dezvoltat și fabricat în Germania. Deci, de ce în Germania se vaccinează mult mai lent decât multe alte țări?

Politicienii au dat vina pe UE, dar acest lucru nu explică de ce Germania nu a reușit să livreze vaccinurile pe care le-a primit efectiv. Adevăratul răspuns este ceea ce străinii din Germania știu deja: ineficiența germană.

Oriunde te uiți în Germania, pare a fi risipă: risipiți hârtie din toate scrisorile, risipiți resursele prin faptul că aveți diferite companii de asigurări de sănătate care oferă același produs (sau atât de mulți radiodifuzori publici care repetă aceleași știri), timp pierdut cu metode de lucru, software și proceduri învechite.

Comisia Europeană avertizează Germania cu privire la haosul creat din cauza interdicțiilor de la frontieră

Viziunea restului lumii este complet opusă. Eficiența Germaniei este foarte cunoscută,  cultura muncii înseamnă punctualitate și profesionalism, se vorbește rar la locul de muncă etc.

Este incontestabil că unele sectoare ale Germaniei, precum producția și tehnologia, funcționează incredibil de bine. Nu doar BioNTech, ci și alte companii cunoscute arată că „Made in Germany” este încă un brand valoros cunoscut pentru producerea de produse de înaltă calitate și fiabile.

Alături de acestea, există așa-numita coloană vertebrală a economiei germane: Mittelstand (afacerile medii). Această coloană vertebrală fabrică produse extrem de specializate, cum ar fi piesele pentru diverse mașinării.

Dar, în ceea ce privește industria serviciilor sau inovația, Germania are lipsuri grave. O respectare rigidă a regulilor funcționează bine pentru mașini, dar când aduceți oamenii în ecuație, lucrurile se schimbă și asta o știe oricine a avut de-a face cu German Beamte (funcționari publici).

Această mentalitate inflexibilă pare să fi împiedicat și lansarea vaccinului. În timp ce Germania și alte țări au decis să treacă prin toate procedurile birocratice adecvate ale UE pentru a aproba vaccinurile, Marea Britanie a apreciat că viețile sunt salvate începând vaccinarea cât mai curând posibil și a solicitat o aprobare de urgență. Și să fim sinceri, dacă aceasta nu este o urgență…

GERMANIA: Focar de infecție cu Sars-CoV-2 la o fabrică de înghețată. 1.000 de persoane, în carantină

680.000 de vaccinuri stau nefolosite în Germania, dar oamenii care le doresc nu se pot înscrie doar pentru a le obține, deoarece nu au cum să facă acest lucru.

Expertul în securitate german Marcel Dirsus a explicat că în Germania oamenii au devenit atât de obsedați de reguli și regulamente încât soluțiile pragmatice nu sunt luate în considerare, chiar dacă acestea ar putea produce rezultate mult mai bune. „Este trist. Ne-am putea descurca mult mai bine dacă am fi puțin mai flexibili”, a precizat el pe Twitter.

Flexibilitatea este esențială în relațiile cu oamenii. La urma urmei, ceva care pe hârtie pare cel mai eficient mod de a face lucrurile nu este întotdeauna la fel de ușor de pus în practică.

Să sperăm că Germania poate fi pragmatică, să aplice regulile și să vină cu câteva soluții creative, cum ar fi ignorarea legilor ridicole de protecție a datelor stricte, administrarea de doze dimineața, prânzul și noaptea (și weekend-urile!).

Nu se mai intră în carantină la sosirea din Germania. Lista țărilor cu risc epidemiologic, actualizată

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!