Skip to content

Opt lucruri de știut despre celebrele AUTOSTRĂZI din Germania

Autostrăzile germane sunt întotdeauna asociate cu viteza. Publicația germană The Local a întocmit o listă cu opt lucruri mai puțin știute despre celebrele Autobahns.

1. Nemții au iubit întotdeauna viteza
Germania este singura țară din lume unde nu există limită de viteză pe multe secțiuni ale autostrăzilor. Limitarea de viteză a existat cândva, dar a fost eliminată în 1952. Înainte de Al Doilea Război Mondial au existat limite de viteză, dar erau destul de generoase. De exemplu, pe autostrada dintre Köln și Bonn, construită în 1932, limita de viteză era de 120 km/h. Recordul de viteză a fost atins în 1938 de pilotul de curse Rudolf Caracciola care, într-un Mercedes W 125, a fost înregistrat cu 432.7 km/h. Recordul său a rezistat până în 2017.

2. Autostrăzile germane reprezintă un sfert din lungimea ecuatorului
În 1913, existau doar 20 de km de autostrăzi în Germania. În 1920, din cauza situației politice și economice, construcția autostrăzilor a stagnat. În 1929 s-a deschis primul drum destinat exclusiv autovehiculelor între Düsseldorf și Opladen, un fost oraș devenit în prezent cartier al Leverkusenului. În 1932 s-a deschis autostrada dintre Köln și Bonn. Începând cu 1934, construirea autostrăzilor a fost susținută de Adolf Hitler, peste 130.000 de muncitori fiind angajați în proiectul dezvoltării rețelei. În 1939 erau deja construiți 2.995 de kilometri, însă a fost impusă o limită de viteză de 80 km/h în ideea de a economisi benzina. Războiul urma să înceapă. În 1990, după reunificarea Germaniei, rețeaua de autostrăzi avea 8.800 de kilometri, în prezent fiind de 12.950.

3. Pe unele secțiuni de autostradă pot ateriza avioane
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, părți din autostrăzi au fost folosite ca piste auxiliare pentru avioane, astfel încât ele pot susține greutatea unui aeronave. În general, asfaltul a fost turnat în două straturi, dublu față de cum se procedează în alte țări, pentru a susține greutatea mașinilor care circulă cu viteză foarte mare.

4. Este recomandată o viteză limitată
Cu toate că multe secțiuni de autostradă nu au limitare de viteză, se recomandă totuși ca aceasta să nu depășească 130 km/h. Dar, atenție! Dacă circulați peste limita de viteză recomandată și sunteți implicați într-un accident, sunteți vinovat chiar dacă accidentul nu s-a produs din culpa dumneavoastră! În zonele adiacente orașelor, în nodurile de autostradă sau în zonele de construcție, veți observa indicatoare care limitează viteza între 90 și 120 km/h.

5. Accident cu sute de mașini
Autostrăzile germane sunt renumite și pentru accidentele spectaculoase. În 2009, lângă Hanovra, au fost implicate într-un accident 259 de mașini. Zeci de oameni au fost răniți, dar din fericire nimeni nu a murit. În prezent, există o campanie pentru impunerea unei limite de viteză pentru a nu mai exista sute de victime în fiecare an.

6. Autostrăzile germane sunt mai sigure decât cele din Statele Unite
Cu toate că aproape nu există limită de viteză, autostrăzile germane sunt mai sigure decât cele din Statele Unite unde există restricția de 70 de mile/h, adică aproape 113 km/h. Numărul victimelor pe autostrăzile americane este de aproape 13 ori mai mare. În Germania, doar 10 % dintre accidentele mortale care au loc pe șosele sunt înregistrate pe autostradă, restul de 90% având loc pe drumuri naționale sau în orașe.

7. Germania a investit enorm în autostrăzi
Unul dintre motivele pentru care există atâta siguranță pe autostrăzile germane este acela că în timpul școlii de șoferi se fac cursuri de condus pe Autobahn. Menținerea în stare bună a acestor șosele le face de asemenea foarte sigure. Germania cheltuie anual 825.000 de euro pentru un kilometru de autostradă, dublu decât în SUA.

8. Vă place viteza? Șofați între Hamburg și Berlin
Cea mai lungă secțiune fără limită de viteză este între Hamburg și Berlin. Dintre cei 237 de km, pe 150 nu există limită de viteză, așa că teoretic puteți face acest drum în mai puțin de două ore.

IMPORTANT!
– Nu conduceți pe banda din stânga decât dacă sunteți în depășire!
– Nu rămâneți fără combustibil pe autostradă! Amenda este mare, mai ales că există benzinării la aproape fiecare 30 de km.
– Nu conduceți foarte aproape față de mașina din față! Amenda este cuprinsă între 75 și 400 de euro.
– Nu conduceți mai încet decât este recomandat! Puteți fi amendat sau, mai rău, puteți fi implicat într-un accident.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!