Plăți unice de 3.000 €‎ și majorări ale salariilor de până la 540 €‎ pentru bugetarii din Germania

Oficialii guvernului german și sindicatele au ajuns la un acord de salarizare pentru mai mult de 2,5 milioane de lucrători din sectorul public, punând capăt unei dispute îndelungate și eliminând posibilitatea unor greve totale perturbatoare.

Sindicatul Ver.di făcuse presiuni pentru majorări considerabile, în timp ce Germania, ca multe alte țări, se confruntă cu o inflație ridicată. Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a declarat, în timp ce acordul a fost anunțat în jurul miezului nopții duminică, 23 aprilie, că „am ajuns la un acord cu sindicatele în măsura în care am fi putut face în mod responsabil într-o situație bugetară dificilă”.

Documente necesare pentru controlul vehiculelor la frontieră. Numere provizorii, procuri, înmatriculare pe altă persoană

Acordul presupune plăți unice fără taxe, în valoare totală de 3.000 de euro per angajat, primii 1.240 de euro venind în iunie și plăți lunare de 220 de euro până în februarie. În martie, salariul lunar normal pentru toți va fi majorat cu 200 de euro, iar apoi urmează o creștere a salariului de 5,5% – cu o creștere minimă de 340 de euro pe lună asigurată. Acordul se încheie până la sfârșitul anului 2024.

Ver.di a căutat inițial un acord pe un an cu o majorare de 10,5%. Acordul a fost încheiat pe baza unei propuneri a unei comisii de arbitraj care a fost chemată să medieze conflictul după eșecul discuțiilor de luna trecută.

Președintele Ver.di, Frank Werneke, a spus că „ne-a dus până la pragul durerii decizia de a face acest compromis”. De asemenea, el a spus că creșterile salariale obișnuite de anul viitor vor ajunge la peste 11% pentru majoritatea angajaților guvernelor federale și municipale.

Sindicatul a organizat mai multe greve în ultimele luni pentru a-și sublinia revendicările, transportul local, spitalele și alte servicii publice fiind afectate.

Rata anuală a inflației din Germania a scăzut de la nivelurile atinse la sfârșitul anului trecut, dar este încă ridicată. A fost de 7,4% în martie.

În ultimele câteva luni s-au înregistrat o mulțime de alte negocieri tensionate salariale în cea mai mare economie a Europei, dintre care unele nu au fost încă încheiate. Într-o demonstrație comună de forță, Ver.di și sindicatul EVG – care reprezintă mulți lucrători feroviari – au organizat luna trecută o grevă de o zi care a paralizat o mare parte din rețeaua de transport a țării.

Austria crește vârsta de pensionare pentru femei. Ce trebuie să știe românii

EVG, ai cărui membri au intrat din nou în grevă vineri, solicită o mărire de 12% și a respins ideea de a negocia un acord bazat pe propunerea comisiei de arbitraj care a ajutat la soluționarea disputei bugetarilor. Următoarea rundă de discuții este stabilită pentru marți.

În plus, Ver.di este încă într-o dispută cu asociația companiilor de securitate aeroportuară din Germania cu privire la salariul și condițiile de muncă ale personalului. Pentru luni, 24 aprilie, a fost organizată o nouă grevă a lucrătorilor din securitate de la aeroportul din Berlin. Conform reprezentanților aeroportului, luni nu se va efectua niciun zbor, informează Associated Press.