Cheia pentru a combate schimbările climatice care afectează industria berii din Germania s-ar putea afla într-o pepinieră de plante, poreclită „grădinița noastră”, la Societatea de Cercetare a Hameiului din nordul Münchenului.
Aici sunt cultivate 7.000 de răsaduri care reprezintă un amestec de soiuri noi, rezultate din cercetare, educație și tradiții germane vechi de secole în cultivarea hameiului și producerea berii. Se speră că aceste plante vor crește până la o înălțime de 7-8 metri și vor deveni suficient de rezistente pentru a face față multiplelor provocări, precum creșterea temperaturilor, seceta și mucegaiul făinos, o boală care poate distruge întreaga recoltă.
►►► Aproape două milioane de sticle de bere au fost retrase de la vânzare din cauza ruginii
Rolul educației în dezvoltarea agriculturii și a industriei berii
La fiecare etapă, aceste plante vor fi integrate în educație în cadrul universităților, școlilor profesionale, fabricilor de bere și fermelor din întreaga Germanie. Fermierii și berarii profesioniști, precum și studenții care aspiră să le urmeze cariera, vor învăța din creșterea acestor plante: ce soiuri noi ar trebui adăugate pentru a reduce riscul unui an prost, dacă noile soiuri oferă un gust nou pe piață și dacă un anumit tip este deosebit de rezistent la boli.
Succesul sau eșecul acestor răsaduri ar putea determina soarta regiunii Hallertau, cea mai mare zonă de cultivare a hameiului din lume, unde majoritatea recoltelor ajung în producția de bere.
Hameiul viitorului – O speranță pentru rezistența la schimbările climatice
Dacă hameiul va supraviețui și va prospera, plantele vor fi transferate anul viitor pe suporturi în câmpuri de testare din inima Bavariei. Cercetătorii speră că aceste soiuri de hamei special create vor deveni rezistente la schimbările climatice și comercial viabile, astfel încât să fie utilizate în viitoarele beri servite în întreaga lume, și la Oktoberfest, festivalul ce se desfășoară la o oră distanță de societatea de cercetare.
„Noile soiuri le oferă fermierilor noștri șansa de a avea un venit și de a asigura traiul generațiilor viitoare”, a declarat Walter König, directorul general al societății din micul oraș agricol Hüll. „Le oferă berarilor varietățile de care au nevoie acum și în viitor.”
Impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii și industriei berii
Schimbările climatice provocate de om au făcut lumea mai caldă și au crescut probabilitatea atât a secetelor prelungite, cât și a ploilor intense. Acest lucru a afectat fermierii și practicile lor din întreaga lume, inclusiv în această regiune din Bavaria, unde arta și meșteșugul cultivării hameiului și producției de bere datează de mai bine de o mie de ani.
Educația și cercetarea joacă un rol esențial în industria berii din Germania, de la Societatea de Cercetare a Hameiului până la programele de ucenicie și diploma de Maestru Berar.
Educație și cercetare pentru un viitor sustenabil
Thomas Becker, profesor și șef la secția de tehnologie a berii la Universitatea Tehnică din München, predă studenților cum schimbările climatice afectează întreaga industrie a berii, de la solul în care crește hameiul până la sticla care va fi vândută pe piață.
Producțiile fermierilor scad rapid, iar ce rămâne este „complet diferit”, forțând berarii să își schimbe rețetele pentru a păstra gusturile tradiționale. Profesorul își provoacă studenții să reducă consumul de energie în timpul procesului de fabricare a berii și să creeze un produs cu o durată de viață mai lungă, pentru a limita risipa.
Proiectarea viitorului hameiului
În Hallertau, hameiul și orzul se confruntă deja cu temperaturi mai ridicate și precipitații mai reduse în lunile de primăvară și vară. Andreas Widmann, un fermier de hamei de a patra generație, a pierdut între 20-30% din recoltele sale în ultimii ani din cauza verilor calde și secetoase.
Widmann, care și-a completat educația cu cursuri specializate în cultivarea hameiului, colaborează acum cu ucenicii de la ferma sa pentru a găsi cele mai bune metode de irigare sustenabilă, utilizare eficientă a îngrășămintelor și cultivare a noilor soiuri care pot rezista schimbărilor climatice.
„Privind spre viitorul cultivării hameiului, este întotdeauna un lucru foarte dificil”, a declarat Widmann. „Pe de o parte, depinde de cerere și ofertă. Ce fel de hamei doresc berarii? Pe de altă parte, avem nevoie de soiuri tolerante la climă.”
►►► Românii beau mai multă bere la sticlă și mai puțină la PET
Tinerii, pregătiți să înfrunte provocările climatice
König spune că studenții lui Widmann și Becker fac parte dintr-un val de viitori fermieri și berari pregătiți să se confrunte cu schimbările climatice.
„Avem adesea maeștri berari mai în vârstă, care spun: ‘Nu îmi schimb rețeta, e bună așa cum e.’ Dar vrem să îi învățăm pe tinerii noștri care sunt problemele și ce soluții avem.”
Este un echilibru delicat pentru industria berii din Germania: păstrarea tradițiilor și gusturilor în timp ce se adaptează pentru viitor. Pentru a asigura că Hallertau va rămâne cea mai mare zonă de cultivare a hameiului din lume și în secolele viitoare, Becker spune că schimbările climatice trebuie să aibă un loc permanent în procesul educațional. „Este mereu în gândurile noastre când ne educăm studenții.”