Transportatorii din Germania cer ca minorii să poată obține permise de conducere a tirurilor

La 17 ani la volanul unui gigant de zeci de tone? În Germania lipsesc șoferii de tiruri, iar cei experți au o vârstă medie crescută și ies la pensie fără să se găsească înlocuitori. Astfel, societățile de transport cer ca și minorii să poată obține permise de conducere pentru vehiculele de mare tonaj.

De ce să existe prejudecăți?, se întreabă transportatorii. Adolescenții sunt mai în formă, au reflexe rapide, rezistă mai mult oboselii. În plus, autotransportatorii cer examene mai puțin complicate pentru permise, scrie Die Welt.

În Germania transportul rutier continuă să crească: acum douăzeci de ani, tirurile au parcurs 300 de miliarde de kilometri, astăzi cifra este de peste 500 de miliarde și peste zece ani acești kilometri se vor dubla.

Transportatorilor germani le lipsesc circa 45.000 de șoferi de tir. Anual 30.000 se pensionează și numărul celor noi este de numai 16.000. Sectorul riscă astfel să intre în colaps. Din acest motiv se cere să se închidă ochii când vine vorba de examenele pentru permis.

Frecventarea unei școli pentru tiruri se poate începe la șaisprezece ani, însă trebuie să se aștepte doi ani pentru obținerea permisului și astfel mulți tineri renunță. Mai mult, cei care sunt în favoarea unor examene mai facile se întreabă la ce sunt necesare cunoștințele de mecanică din moment ce acum un tir modern este dotat cu structuri electronice pe care oricum nimeni nu le poate repara pe șosea în caz că se defectează.

Se încearcă recrutarea de șoferi din țările estice, dar se cere cunoașterea limbii germane. Dar nu e de ajuns să se cunoască semnele rutiere?, se mai întreabă trasportatorii. Poate e mai bine ca regulile să rămână severe.

Alte cereri ale transportatorilor sunt în schimb raționale. Aproape 40% dintre camionagii se plâng de lipsa unor spații de odihnă confortabile. Lipsesc circa 31.000 și șoferii sunt constrânși să înnopteze pe unde apucă cu riscul de a fi agresați sau jefuiți. Sunt în acțiune bande din Est specializate în atacarea camionagiilor, spun conducătorii auto.

Societățile de transporturi își amintesc cu nostalgie vremurile în care serviciul militar era obligatoriu: după lăsarea la vatră, mii de tineri aveau permise pentru conducerea camioanelor. Chiar și astăzi o cincime dintre șoferii de camioane sunt pregătiți de armată.

Însă cei din sectorul transporturilor preferă să nu vorbească despre salarii. La început cu greu se câștigă puțin peste 1.800 de euro pe lună și nu le sunt tuturor rambursate cheltuielile, mai exact li se plătește o sumă cu mult mai mică față de costurile reale.

În ultima vreme au existat creșteri, de la 2.000 de euro brut, la 2.500 sau 3.000, dar nu e suficient. Șoferii sunt obligați să economisească în defavoarea sănătății și siguranței. În medie, în 2016, salariul anual a fost de 28.703 euro, iar la firmele mai mici sub 26.000.

Puțin, doar experții, ajung să câștige 4.500 de euro pe lună, dar datorită unor ore suplimentare și numai dacă au pregătirea necesară pentru a transporta bunuri perisabile sau periculoase.

Sclavii AUTOSTRĂZILOR: Viața grea a șoferilor români de tir din Germania

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *