Skip to content

Transportatorii rutieri din România își pot recupera taxele de drum plătite în Germania

Companiile de transport rutier din România care au achitat taxe de drum în Germania în perioada 2017 – 2020 pot recupera o parte din cuantumul acestora.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis pe 28 octombrie 2020 că statul german a încasat suplimentar şi nelegal de la transportatorii rutieri sume aferente taxării infrastructurii, se menţionează într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), preluat de Agerpres.

Practic, Curtea a hotărât că modalitatea de calcul a taxelor de drum pentru camioane în Germania încalcă legislaţia europeană. În calcularea acestor taxe, Germania a introdus și costurile pentru Poliția Rutieră cu toate că acest lucru nu este permis în legislaţia UE. Taxa de drum ar fi trebuit să includă doar costul infrastructurii.

Firmele de transport care au plătit suplimentar taxele de drum au dreptul la o rambursare din partea statului german. În prezent rambursarea sa face între 4% şi 7% din totalul taxelor achitate, conform UNTRR.

Pentru recuperarea banilor, companiilor din România li se recomandă să se înregistreze pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro pusă la dispoziţie de o firmă de avocaturăşi o companie din Germania în parteneriat cu UNTRR.

Termenul-limită de înscriere este 4 decembrie 2020, termenul de prescripție pentru rambursare fiind de trei ani, astfel că sumele achitate înainte de 2017 nu mai pot solicitate. Pentru taxele de drum plătite în 2017, perioada de prescripţie va expira la 31 decembrie 2020.

După înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, firmele vor primi un email de confirmare și apoi le vor fi trimise documentele pentru a fi semnate. O procură trebuie semnată şi trimisă la firma de avocatură prin poştă.

După semnarea contractelor dintre compania de transport şi avocați, trebuie furnizate informaţii despre taxele de drum plătite, respectiv toate facturile lunare din 2017 până în 2020.

Compania germană eClaim GmbH, parteneră în proiect, va acoperi toate cheltuielile de judecată, precum şi onorariile casei de avocatură în schimbul unui comision în caz de succes.

TURDA: Firmă de transport rutier de mărfuri, special înființată pentru trafic de migranți

OLANDA: Amendă record pentru o firmă de transport rutier care operează și în România

BELGIA: 1,5 milioane de euro amenzi pentru două firme de transport din România și Moldova. Administratorul, un an de închisoare

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!