Un șofer a scăpat în România de amenda luată în Germania

Un bărbat din Argeș a scăpat, în urma unei sentințe date de judecătorii români, de amenda luată în Germania pentru depășirea vitezei.

I.A. a fost amendat cu 108, 50 euro pentru că în iunie 2015 a depășit cu peste 20 Km/h viteza în timp ce conducea în apropierea orașului Lübben, landul Brandenburg.

Ca urmare, autoritățile germane, prin Biroul Federal de Justiție (Bundesamt für Justiz) au cerut în august 2016 autorităților judiciare din România să pună în executare amenda.

Cum scapă românii certați cu legea de mandatele europene de arestare emise de procurorii din Germania

Procesul s-a judecat la Curtea de Argeș, localitatea de domiciliu a bărbatului. În instanță, acesta a declarat că nu este vinovat pentru că a vândut mașina în 2012 și a depus la dosar o copie a contractului de vânzare-cumpărare.

Mai mult, el a cerut instanței să constate că, în mod evident, semnalmentele sale nu corespund cu cele ale persoanei din imaginile surprinse în trafic și atașate deciziei de sancționare.

Judecătorii români au dispus emiterea unei adrese prin care au solicitat autorităților germane să facă dovada că lui bărbatului i s-a comunicat decizia de sancționare.

Nemții nu trimis răspunsul în termen rezonabil, chiar dacă li s-a cerut în mod repetat de către magistrații români acest lucru.

Pentru a nu lungi procesul, judecătorii au respins cererea de recunoaștere a amenzii. Totodată, au constatat că argeșeanul nu a avut cunoștință de conținutul deciziei de amendă, neavând astfel posibilitatea de a o contesta.

GERMANIA: Amendă de 6.300 de euro pentru un român prins de 80 de ori fără permis de conducere valabil

Potrivit legii, statul român poate refuza să recunoască și să execute o hotărâre emisă într-o altă țară dacă se stabilește că persoana fizică sau juridică sancționată nu a fost informată personal sau printr-un reprezentant competent al statului respectiv cu privire la dreptul său de a ataca hotărârea luată împotriva sa și la termenul în care poate fi exercitată calea de atac.

Totuși, înainte de a decide nerecunoașterea și neexecutarea, totală sau parțială, ale unei hotărâri, autoritatea judiciară română de executare se consultă cu autoritatea competentă din statul emitent și solicitaă furnizarea de informații.

Oficiul Federal de Justiție a Republicii Federale Germane care a criticat sentința ca fiind nelegală și a declarat apel. De fapt, apelul a fost depus de către Ministerul Justiției din România în numele autorităților germane .

Magistrații Curții de Apel Pitești au decis în februarie 2018 că apelul nu respectă legea română, pentru că trebuia depus de către Ministerul Public și nu de către Ministerul Justiției.

Pe de altă parte, procurorii au considerat că nu avea rost să formuleze un apel, astfel că acesta a fost declarat inadmisibil, iar bărbatul a scăpat de amendă.

GERMANIA: Sforarul de Dâmbovița care duce măcelari la Tönnies

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!