Skip to content

Victorie în Germania pentru românul care a candidat la primăria orașului Görlitz

Candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru postul de primar al oraşului german Görlitz din landul Saxonia, Octavian Ursu, un muzician originar din România, a câştigat duminică, 16 iunie, turul al doilea al alegerilor locale, în faţa unui contracandidat al partidului Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă-dreapta), fostul poliţist Sebastian Wippel, conform rezultatelor preliminare, relatează DPA.

AfD pierde astfel în prima sa încercare de a câştiga primăria unui oraş din Germania, informează Agerpres.

Octavian Ursu, din partea creştin-democraţilor cancelarului Angela Merkel, ar urma astfel să devină noul primar al oraşului Görlitz din estul Germaniei, după ce a obţinut 55,1% din voturi.

În primul tur, desfăşurat la 26 mai, reprezentantul AfD a câştigat 36,4% din voturi, în timp ce candidatul creştin-democraţilor a obţinut 30,3% din sufragii.

Alegerile de duminică au fost văzute ca un test al preferinţelor electoratului pentru alegerile regionale din Saxonia care vor avea loc la 1 septembrie.

Octavian Ursu a plecat din România în 1990.

Acesta s-a născut la Bucureşti, a absolvit Conservatorul şi a plecat în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz. Ursu a intrat în 2009 în CDU şi în 2010 a preluat conducerea circumscripţiei municipale din Görlitz a formaţiunii conservatoare.

În 2014, el a fost ales în legislativul landului federal Saxonia, scrie Deutsche Welle.

Un român, în al doilea tur al alegerilor locale pentru primăria unui oraș german