Skip to content

Alegeri legislative în Peninsulă: Salvini și Berlusconi ar putea scoate Italia din UE?

Silvio Berlusconi a reapărut în calitate de actor important în cadrul alegerilor italiene din 2018, cu partidul său Forza Italia, care a prezis că va câștiga ca parte a unui bloc de centru-dreapta, cu Liga Nordului anti-imigrantă a lui Matteo Salvini și partidul de dreapta Frații Italiei.

Dar oare Salvini și Berlusconi vor trimite Italia în afara UE?

Italienii vor merge la urne pe 4 martie, iar sondajele de opinie au arătat ieri o posibilă victorie pentru coaliția de centru-dreapta.

giorgiameloni
Silvio Berlusconi (Forza Italia), Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia), Matteo Salvini (Lega Nord),

Berlusconi, în vârstă de 81 de ani, ar putea fi exclus de la deținerea unor funcții publice ca urmare a unui scandal fiscal, dar coaliția lui are cea mai mare șansă câștige ca cel mai mare partid, iar imigrația se dovedește a fi un subiect fierbinte după ce numărul de imigranți ilegali care sosesc din Africa de Nord a crescut alarmant.

Euroscepticul Salvini, care speră să fie următorul prim-ministru, a urmărit o puternică retorică anti-UE, numind în ultimul timp moneda euro “un experiment eșuat” și fiind împotriva păstrării ei.

El a spus că dorește “mai puține constrângeri din Europa, nu politici de austeritate, revizuirea tratatelor europene și prevalența Constituției italiene asupra dreptului comunitar”.

Lega Nord (Liga Nordului) este “dispusă să facă orice pentru a-și apăra interesul național” – inclusiv în contradicție cu regula UE privind deficitul și PIB-ul, a afirmat dl Salvini.

Dr. Nicola Chelotti, lector în diplomație și guvernare internațională la Universitatea Loughborough, a declarat: “Eurocepticismul italian nu a fost încă testat în mod real, iar aspecte precum imigrația africană sunt doar parțial legate de politicile UE”.

Dr. Chelotti a spus că Salvini și partidul Mișcarea 5 Stele (M5S) ar putea dori să solicite un referendum:

“Referendumul ar putea fi împotriva monedei comune (euro) și nu împotriva UE în sine. Deși într-un anumit punct, ieșirea din zona euro ar putea duce la ieșirea din UE, acest lucru este departe de a fi evident în momentul de față”.

Aceasta este o decizie uriașă și alți actori vor trebui să fie implicați (Parlamentul și, probabil, electoratul, într-un referendum)”.

Lectorul universitar a adăugat că mulți italieni au beneficiat de libertatea de mișcare pe care o permite UE, iar eurosceptismul italian, deși în creștere, este “probabil nu la fel de adânc ca cel britanic”.

Foto: liberoquotidiano.it, Twitter – Silvio Berlusconi

Berlusconi l-ar vrea ministru de INTERNE pe Matteo Salvini, liderul de la Lega Nord