Skip to content

Alertă înainte de PAȘTE în Italia: „Atenție la mielul din România”

La o săptămână până la Paște, Consorțiul de Protecție a Mielului de Sardegna IGP – CONTAS lansează alarma: „Citiți cu atenție eticheta pentru că jumătate dintre mieii prezenți pe mesele italienilor pentru sărbători provin din străinătate”. Este ceea ce reiese din studiile Consorțiului privind estimările consumului prevăzut de Paște, scrie Sardinia Post.

În fiecare an în Italia sunt abatorizați în perioada pascală circa 410.000 de miei în timp ce cererea pieței este estimată la 800.000 – explică cei de la Consorțiu – o diferență de circa 400.000 de miei care e acoperită prin importarea de carne ce deseori este vândută drept sardă pentru a da o valoare suplimentară produsului. Însă majoritatea mieilor provin din România și Grecia.

”Rezultatul este prezența în magazine de cărnuri cu origine incertă, provenită din crescătorii deseori necunoscute. Spre deosebire de cărnurile sarde certificate IGP (n.r. – Indicație Geografică Protejată) nu cunoaștem metodele de creștere, abatorizare și ambalare”, avertizează directorul Contas, Alessandro Mazzette.

„Sezonalitatea nașterilor din crescătoriile noastre nu ne permite să satisfacem cerințele pieței – subliniază președintele Battista Cualbu. Consorțiul lucrează și investește în cercetare pentru a garanta produsul întreg anul cu o ofertă constantă.

Nașterile mieilor sunt concentrate în special în patru luni, din noiembrie până în februarie, producând un surplus de ofertă după Crăciun, în timp ce nu se garantează produsul pentru Paște. Studiem forme de congelare în vid care garantează conservarea produsului păstrându-i calitățile.

În afară de desezonalizare, congelarea ne permitre exportarea mieilor pe piețe noi. Aceste inovații sunt însoțite de tăieri mai mici și de semipreparare care permite o gătire la îndemâna tuturor și mult mai rapidă”.