Skip to content

ITALIA: Amenzi de până la 1.500 de euro pentru cei care nu respectă noile măsuri

ITALIA: Amenzi de până la 1.500 de euro pentru cei care nu respectă noile măsuri

Amenzi de până la 1.500 euro, începând de luna viitoare, pentru cei care nu respectă noile măsuri. Cetăţenii în vârstă de peste 50 ani din Italia care nu s-au vaccinat vor fi amendaţi cu 100 de euro.

Cei care încearcă să lucreze fără certificat verde sunt pasibili de sancţiuni cu sume între 600 şi 1.500 euro.

Cei care intră în magazine fără să prezinte cel puţin un test negativ vor plăti o amendă de 1.000 euro.

Sancţiunile din noul decret prevăd amenzi de 100 euro, de la 1 februarie, pentru cei de peste 50 de ani care nu s-au vaccinat.

Autoritățile avertizează că vor verifica datele din registrele de vaccinare.

Amenzi de până la 1.500 euro

De asemenea, angajaţii publici vor trebui să prezinte din 15 februarie, aşa numitul “supra-certificat” (care se obţine doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală) pentru a se prezenta la locul de muncă. În cazul neprezentării certificatului, amenzile sunt de între 600 şi 1.500 de euro.

În faţa avalanşei de contagieri cu COVID-19, guvernul a extins obligativitatea vaccinării şi personalului universitar, indiferent de vârstă. Personalul şcolar are deja această obligaţie de la mijlocul lunii decembrie, la fel ca personalul sanitar şi cel de securitate.

Controalele vor fi realizate de angajaţi în cazul companiilor publice şi private, în timp ce la tribunale se va efectua de către personalul de securitate, iar în universităţi de responsabilii centrelor universitare.

Cei care lipsesc de la locul de muncă pentru că nu au certificat de vaccinare vor fi suspendaţi fără să fie remuneraţi, dar îşi vor putea păstra locul de muncă până când se vor vaccina, deşi compania are dreptul după cinci zile să găsească suplinitori.

Decretul de lege impune noi restricţii precum obligativitatea din 10 ianuarie a prezentării super-certificatului verde în mijloacele de transport, în hoteluri, la evenimente sau festivaluri. În prezent acesta este solicitat doar pentru locurile de agrement şi în restaurante.

Certificatul de bază

De la 1 februarie, certificatul de bază (care include şi un test negativ pentru COVID-19) va fi obligatoriu pentru a intra în centrele comerciale, care nu sunt alimentare sau farmacii – singurele locuri cu acces liber – precum şi în bănci, birouri publice sau poştă.

Circulaţia pe mijloacele de transport fără deţinerea certificatului verde este pasibilă de amenzi de între 400 şi 1.000 de euro.

Noile măsuri încearcă să impulsioneze vaccinarea şi să stopeze curba contagierilor. În Italia, 89,22 % din populaţia de peste 12 ani a primit cel puţin o doză.

ITALIA: Test negativ, obligatoriu pentru toate persoanele la intrarea în țară

AUSTRIA: Masca FFP2, obligatorie în aer liber începând de săptămâna viitoare

GERMANIA: Un bărbat și-a ucis familia după ce angajatorul soției a descoperit că îi falsificase certificatul de vaccinare