Bandele de braconieri din Tulcea terorizează autoritățile italiene

În zona fluviului Po (Pad în limba română), între Torino și Rovigo, s-au instalat de câţiva ani mai multe filiere de braconieri. Sute de români, cei mai mulţi din zona Deltei Dunării, din judeţul Tulcea, braconează în apele Italiei.

Peștele ilegal ajunge să fie pus pe piață legal prin inginerii financiare bine puse la punct.

Capturile sunt uriaşe, profitul pe măsură, însă autorităţile italiene afirmă că reţelele trimit în România pește contaminat. Braconierii romani ştiu asta şi fac destăinuiri uluitoare despre afacerea cu peşte poluat, doar filmaţi pe ascuns.

Aceste informații au fost dezvăluite în cadrul emisiunii „România, te iubesc”, difuzată la Pro TV duminică, 28 octombrie.

Universitatea din Provincia Ferrara a întocmit anul trecut un studiu, din care reiese că fauna piscicolă din Po a scăzut cu o treime în ultimii șase ani ca urmare a pescuitului ilegal.

Braconierii români sunt interesați să pescuiască în Po în special somn pentru că apele acestuia sunt poluate, iar pescuitul profesionist este sistat.

Gruparea este alcătuită din mai mulți bărbaţi din localităţile Sarichioi, Murighiol şi Dunavăț. Toți stau în casa unui român stabilit într-o comună de la nord de Ferrara, mai arată jurnaliștii Pro TV.

„Aceste bande sunt interesate de trei zone: Rovigo, Ferrara şi Ravenna. Și-au împărţit zonele şi canalele între ele. Deţin controlul zonelor respective şi acţionează precum o reţea mafiotă!”, a declarat pentru emisiune Marco Falciano.

Falciano este un voluntar italian care încearcă să oprească fenomenul și a apărut în presă italiană după ce a fost ameninţat în mai multe rânduri de braconieri.

Una dintre mașinile braconierilor, o dubiță cu numărul de înmatriculare AN 822 TW, a fost urmărită de voluntari. 

Profiturile din braconajul de pe Po sunt imense, iar peștele, contaminat cum e, este trimis în România cu acte legale în urma unor inginerii financiare.

„A fost o operaţiune cu peste 100 de oameni din rândul forţelor de ordine şi au estimat, la trei bande, un profit anual de câteva milioane de euro. Vreo 2.000.000 de euro. Noi vedem că aceste persoane, când ajung la noi, sunt cu o situaţie modestă, persoane umile, dar acum au maşini scumpe”, a mai declarat Falciano pentru „România, te iubesc”.

Braconierii români din Italia se laudă pe rețelele de socializare cu banii pe care îi fac. Își aprind ţigările cu bancnote de câte 200 de euro sau își afișează armele pe care le dețin.

Discuție reporter – braconier:

„-Te-ai gândit să te întorci acasă?
-Ce să fac eu în România? Pește nu mai este în România. Stăm aici şi golim cât putem în Italia şi apoi vedem noi unde mergem.”

Inspectorul Domenico Piva de la Poliția din Ferrara i-a prins de câteva ori pe braconierii români. Unul dintre aceștia și-a făcut poze cu armele pe care le are și le-a postat pe rețele de socializare precizând că s-a dotat pentru a regla conturile cu inspectorul.

Claudio Castagnoli, comandantul Poliţiei Provinciei Ferrara a spus despre bandele de braconieri români că sunt „o migrație a Răului” și sunt ca vampirii.

„Se trezesc la apus şi până dimineaţa şi-au terminat treaba, sunt vampiri, ai înţeles? Sunt ca Dracula, îţi trag tot sângele din corp şi ţi-l iau, fără voinţa ta. Dacă pot, ei îţi trag tot sângele. Nu au nicio moralitate, nicio etică! Au această voință de distrugere!”

Autoritățile italiene din Milano au făcut mai multe anchete și au găsit chiar și pescării clandestine ale românilor. Una dintre ele a fost pusă sub sechestru, iar cantitatea de pește, distrusă.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA