CAMIONAGII est-europeni lasă munți de gunoaie și beau înainte de a urca la volan

Cutii de bere, sticle goale, chiar și de băuturi spirtoase, pungi din plastic, resturi de mâncare, diferite gunoaie: este ”cadoul” lăsat la fiecare sfârșit de săptămână de camionagii din estul Europei care aleg Friuli pentru a staționa, înainte de a pleca în Austria sau în centrul Italiei, scrie Udine Today.

«O pauză de 48 de ore pe timpul căreia mănâncă, beau și dorm în condiții precare într-o parcare privată din Palmanova, în apropiere de punctul de taxare pe autostradă”, denunță cu fotografii din zonă Cna Fita Fvg care duce o bătălie împotriva concurenței neloiale în autotransporturi.

​Parcarea asfaltată, comodă din punct de vedere logistic fiindcă se află lângă autostradă, găzduiește până la 140 de vehicule odată, toate conduse de șoferi români, bulgari, moldoveni, bieloruși, care beneficiază de o structură gratuită pentru a se odihni și folosesc toaletele de la centrul comercial din apropiere.

„Păcat că ospitalitatea nu este răsplătită cu tot atâta simț civic – spune președintele Fvg Cna Fita, Giosualdo Quaini. Udine a devenit o intersecție pentru această logistică improvizată de transportatori străini. Șoferi din Est, care nu sunt proprietari ai vehiculelor, ce preferă să iasă de pe autostradă pentru o staționare lungă și să utilizeze serviciile igienice oferite de o structură comercială”.

​Însă zona în discuție, Zamparini, nu este adecvată numărului de camioane care opresc acolo în weekend: „A devenit o groapă de gunoi. În fiecare seară trec vânzătoarele de la centrul comercial ca să-și ia mașinile și trebuie să facă slalom printre sticle de alcool goale aruncate pe jos”.

Șoferii străini rămân 48 de ore în cabină așteptând încărcătura la Palmanova: „Din păcate, programul îi determină să mănânce dezordonat și să bea. Printre gunoaie sunt sticle de bere, vin și vodcă, lucru care te face să crezi că s-ar putea să nu fie tocmai lucizi la volan”.

O situație de degradare, dar în special de pericol pe străzi, semnalată prefectului din Udine, Vittorio Zappalorto, care a primit și denunțul privind grava concurență neloială cauzată de transportatorii din Est.

Quaini amintește că în aproape toate accidentele grave produse pe autostradă sunt implicate vehicule cu numere străine, „din țări în care nu există cultura respectării regulilor. Este necesar să se introducă cursuri pentru poliția locală privind controale care vizează siguranța: s-ar descoperi astfel cât alcool este ascuns în cabine”.

Legat de zona degradată din Palmanova acoperită de gunoaiele camionagiilor din Est, parcarea fiind proprietate privată prefectul are mâinile legate. „Se speră că va fi înființată o structură închisă, bine gestionată și cu plată, cu apă și servicii igienice, în care să se staționeze în condiții demne”, a declarat președintele Cna Fvg.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: ?