Condiții de sclavie pentru angajații de la două call-center-uri din Italia, amenințați constant și plătiți cu 3,78 euro pe oră

Condițiile lor de muncă erau comparabile cu cele ale unor sclavi de la începutul secolului trecut: 3,78 euro pe oră în loc de o plată medie de 21,5 euro, nicio posibilitate de schimbare a turei, hărțuire constantă din partea unei superioare care, în realitate, nu era, amenințări cu eliminarea de la locul de muncă, concedieri fără o justă cauză și obligația de a semna demisii în alb înainte de angajare.

Aceste lucruri le-au descoperit funcționarii Inspectoratului de Muncă din Cagliari și Oristano, realizând o evaluare detaliată a două societăți de call-center care operează în capitala Sardiniei în numele unei companii naționale importante care furnizează energie electrică.

Patroni au fost sancționați cu peste 100.000 de euro, urmând să achite și evaziuni fiscale la INPS în valoare de 497.851 euro.

Situațiile de muncă ale 128 de angajați au ajuns în centrul atenției, conform agenției de presă ANSA.

Potrivit inspectorilor, aceștia au fost angajați pe contracte de colaborare continuă care au mascat relații de muncă subordonate.

Verificarea nu a fost ușoară: cele două societăți au schimbat constant punctele de lucru, alegând apartamente în oraș ca sediu al call-centerelor. Mai mult, în momentul anchetei, angajații s-au baricadat în interior și a fost necesară intervenția carabinierii.

Inspectorii au constatat că „în ceea ce privește angajații, s-a exercitat o putere strictă de conducere, care s-a manifestat prin instrucțiuni minuțioase cu privire la gestionarea apelului telefonic și prin impunerea de propoziții specifice pentru a fi utilizate cu clientul, cu reproșuri verbale împotriva operatorilor care nu respectau directivele“.

La conducere era un fel de directoare care controla totul, era plătită mai mult decât ceilalți și avea putere de „viață sau moarte” asupra personalului.

„Exercitarea puterii disciplinare – explică inspectorii – putea ajunge până la înlăturarea lucrătorilor, fără nicio protecție și cu solicitarea de a semna scrisori de demisie în alb la momentul angajării”.

Împotriva femeii este posibil să se facă și o plângere la Parchet pentru infracțiunea de angajare ilegală.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?